Dil, edebiyatın en temel yapı taşıdır. Dil, kültürün de taşıyıcısıdır. Bir milletin
meydana getirdiği edebiyat, o milletin kültür birikiminin bir şeklidir. Edebiyat da bir dil sanatı olduğundan dolayı bu kültürün içindedir. Edebiyatın tek malzemesi de dildir. Edebiyat başka malzemelere ihtiyaç duymaz. Yazar belirtmek istediği duygu ve düşünceleri dil ile aktarır. Bunları yaparken çeşitli edebi sanatlar kullanır. Yani edebiyat için dil çok önemlidir. Dil olmadan edebiyat da olmaz.
Dil kelime anlamı olarak; insanların, duygularını, düşüncelerini ifade etmek için kelimeler ya da işaretler aracılığıyla yaptıkları anlaşma, diğer bireylerle iletişimi sağlayan ortam manasına gelir.
Edebiyat kelime anlamı olarak, kişinin duygu ve düşüncelerini, kendine özgü bir dil kullanarak, estetik kurallar doğrultusunda, yazılı veya sözlü olarak dile getirmesine edebiyat adı verilir.
Dil ve edebiyat ilişki anlamlarından da anlaşılacağı gibi büyüktür. Dil olmadan edebiyat olmaz. Edebiyatın olabilmesi için dil gereklidir. Dil, edebiyatın gerçekleşmesi için gerekli olan en önemli araçtır. Dil, edebiyatı tamamlar. Edebiyat, dil sayesinde yapılabilir.
Sonuç olarak, dil olmadan, edebiyat olamaz. Edebiyatın yapılabilmesi için dil gereklidir. Dil, iletişimi sağlar. Bu nedenle en önemli araçtır.