Duyu organlarımızın; göz, kulak, burun, dil ve deri olduğunu öğrendik.
Şimdi bu duyu organlarıyla ilgili bilgilerimizi geliştirelim.
Göz, etrafımızdaki cisimleri, renkleri, şekilleri, bunların yerini ve büyüklüğünü gözlerimiz sayesinde görürüz. Göz, görme duyu organıdır. Gözlerimiz, kafamızın önündeki göz çukuru içinde bulunur. Gözlerimizin çevresinde kaşlarımız ve kirpiklerimiz vardır. Bu yapılar gözlerimizi korumaktadır.
Kulak, başımızın her iki yanında bulunan işitme duyu organımızdır. Çevremizdeki sesleri işitmemizi sağlar. İnsanların sesini, kapı zilini, telefon sesini ve daha birçok sesi kulağımız sayesinde işitiriz. Ayrıca kulağımız, işitmenin dışında dengemizi de sağlar.
Burun, hem koku almamıza hem de soluk alıp vermemize yardımcı olan duyu organımızdır. Burnumuz; soluk alırken vücudumuza giren havayı nemlendirir, ısıtır ve süzer. Çiçeklerin, kolonyanın, çamların, çöplerin kokusunu ve daha birçok kokuyu burnumuz sayesinde algılarız.
Dil, tat alma organımızdır. Dil, özel yapısı sayesinde tatlı, tuzlu, ekşi ve acı gibi tatları algılamamızı sağlar. Dilimiz ayrıca; besinleri çiğnememize, yutmamıza ve konuşmamıza da yardımcı olur.
Deri, vücudun dış yüzeyini örten; sıcaklık, soğukluk, sertlik, yumuşaklık gibi etkileri hissetmeye yarayan duyu organıdır. Bunun yanında; ağrı, düzlük, pürüzsüzlük gibi dış etkileri de algılayabilir. Derimiz en büyük duyu organımızdır.