Duran bir cismi hareket ettiren, hareket eden bir cismi durduran, cisimlerin süratini, yönünü, şeklini değiştiren etkiye kuvvet adı verilir.
Kuvvet, iki cisim ya da sistem arasındaki etkileşime denir. En genel anlamda söyleyecek olursak cisimlerin birbirini çekmesi ya da itmesi de denilebilir. Kuvvetin büyüklüğünü dinamometre ile ölçeriz ve kuvvet, vektörel bir büyüklüktür çünkü hem şiddeti hem yönü vardır.
Kuvvet, "F" simgesiyle gösterilir ve birimi Newton (N)’dur.
Kuvvet, bir cismin hareket durumunu değiştirebilir; bir cisme ivme kazandırabilir bu sayede harekete geçirebilir, hızlandırabilir, yavaşlatabilir ve yönünü değiştirebilir. Örnek verecek olursak bir bisiklet düz bir yolda dururken kendiliğinden hareket etmez. Bisikleti harekete geçirmek için bisiklete uygulanan bir kuvvet olması gerekir.
Kuvvet aynı zamanda cisimlerin şeklini değiştirebilir. Boş bir kutu düşünelim. Başlangıçta kutu bozulmamış şekilde olsun. Sonra birden kutunun ezildiğini ve içe çöktüğünü görürsek, kutunun şeklinin kendiliğinden değişmesinin mümkün olmadığını biliriz. Kutuyu biri ezmiş olabilir ya da eliyle yırtmış olabilir. Ezmeye ya da sıkıştırmaya kuvvet, kutunun şeklinin değişmesine de kuvvetin şekil değiştirme etkisi adı verilir.