Güneş doğarken yada batarken yavaş yavaş doğar ve batar. Eğer dünya düz olsaydı,birden bire doğar ve batardı. Yaklaşan bir gemiyi izlediğimizde geminin önce bayrağını yaklaştıkça direğini ve sonradan da geminin hepsini görürüz. Eğer dünya düz olsaydı geminin tamamını başlangıçta görebilirdik.
Dünyanın her hangi bir yerinden hareket eden uçak hep aynı yöne giderse yine hareket ettiği noktaya gelir. Çünkü dünyanın şekli küreye benzer.
Uzaydan çekilmiş fotograflar incelendiğinde Dünyanın aslında tam bir küre olmadığı alttan ve üstten hafif basık olduğu görülmüştür.
Dünyanın şekli ile ilgili geçmişte öne sürülen görüşler
Dünyanın Geoit şekline sahip olduğu hemen kabul edilmiş değildir. Geçmiş yıllarda dünyanın şekli ile alakalı çok fazla teori ortaya atılmıştır. Hatta bu konu ile ilgili çok ciddi tartışmalar yaşanmıştır. Dünyanın şeklini tepsi gibi düşünen çok fazla insan bulunmaktaydı. Bu insanlar denizde fazla ileriye gidemezlerdi. Eğer çok ileriye giderlerse kenarından bir boşluğa düşeceklerini hayal ederlerdir. Dünyanın şeklini tepsi olarak kabul eden çok insan olsa da çoğu bu tepsinin bazı hayvanların sırtında taşındığını söylerlerdir. Bu hayvanlar; Dört filin sırtı, kaplumbağanın sırtı, öküzün boynuzları gibi hayvanlardı. Dünyanın küp şeklinde olduğunu düşünen kişiler bile vardı. Dünyanın şekli ile ilgili düşüncelerden bazıları şunlardır:
- Babiller ise, dünyanın denizde yüzen bir tepsiye benzediğini düşünürlerdi.
- Mayalar, dünyayı yüzen bir timsah olarak düşünürlerdi.
- Eski Hititliler, Okyanusta yüzen dev bir kaplumbağanın üstündeki dört filin taşıdığı yarım küre şeklinde düşünürlerdi.
- İlk Yunan Düşünürler, dünyanın etrafını nehrin çevrelediği düz bir tepsi şeklinde düşünürlerdi.
- Pisagor, Aristo, Biruni, Gelileo Galile ve Kepler'de dünyanın küreye benzediğini iddia etmişlerdir.
- Macellan, dünyanın çevresini dolaşan ilk denizcidir. Bu seyahatleri sayesinde hem Dünya`nın yuvarlak olduğu ispatlanmış hem de Dünya`nın çevresinin uzunluğunun belirlenmesini sağlamıştır.
- İdrîsî, Dünya`nın küre şeklinde olduğunu düşünmekteydi.
- BİRÛNİ, Orta Asyalı büyük Türk bilginidir. Dünya`mızın küreye benzediğini dile getirmiştir.
- Pisagor, Dünya`nın Güneş etrafında döndüğünü ve yuvarlak olduğunu ileri süren ilk kişidir. Ancak Pisagor`un bu dediğine bilimle uğraşan kişilerin dışında inanan kimse yoktu.
- Pisagor`dan iki yüzyıl sonra Aristo, gözlemleri sonunda Dünya`nın yuvarlak olduğunu kanıtlamıştır.