Dünyanın şekli nasıldır, Dünyanın iç kısmında neler bulunmaktadır

Üzerinde yaşadığımız bu gezegen hakkında neler biliyoruz, acaba Dünyanın şekli nasıldır, Dünyanın iç kısmında neler bulunmaktadır bu konularda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Soru : Dünya adı verilen gezegenimizde tüm canlılarla birlikte yaşıyoruz. Üzerinde yaşadığımız bu gezegen hakkında neler biliyoruz? Acaba Dünyanın şekli nasıldır? Dünyanın iç kısmında neler bulunmaktadır? Düşünelim. Düşüncelerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.

Cevap: Üzerinde yaşadığımız gezegenin, yani Dünya'nın özellikleri:

  • Kutuplardan basık, ekvatordan şişkindir. Yani tam olarak yuvarlak değildir.
  • Dünya'nın 3/4'ü su ile kaplıdır.
  • Dünya'nın güneşte yaşanan büyük bir patlama sonucu, güneşten kopan bir parça olup daha sonra soğuyarak gezegen olduğu düşünülmektedir. Bu diğer gezegenler için de geçerlidir.
  • Kendi etrafında dönmesiyle, gece ve gündüz; Güneşin etrafında dönmesiyle mevsimler oluşur.

Dünya'nın şekli küreye benzer fakat tam bir küre değildir. Dünya kutuplardan basık, Ekvator’dan ise şişkindir. Bu şekle geoit denir. Dünya'nın ekseni etrafında dönmesi ekvatorun dışarı doğru merkez kaç kuvveti ile biraz fırlamasına neden olmuştur. Bu nedenle ekvatorun çapı, kutupların çapından daha uzundur.

Dünyanın küreye benzer olduğu nasıl anlaşılır

1. Dünyanın etrafını dolaşan denizcilerin sürekli aynı yönde gittiklerinde başlangıç noktasına varması
2. Uzaktan yaklaşan geminin önce bacası sonra gövdesinin görülmesi
3. Uzaydan çekilmiş fotoğraflar
4. Uzaydan çekilen fotoğraflar göstermiştir ki Güneş ve Ay da Dünya gibi küreye benzer bir şekle sahiptir.

Son ölçümlere göre 23 milyon kübik metre su olduğu düşünülüyor.

Dünya'mız beş temel katmandan oluşur. Bunlar dıştan içe doğru;

  • Hava Küre
  • Su Küre
  • Taş Küre
  • Ateş Küre
  • Ağır Küre (Çekirdek)

Hava Küre: Çeşitli gazların birleşmesiyle meydana gelen bu katman, Dünya'yı sarar ve Güneş'ten gelebilecek zararlı ışınları engeller. Ayrıca su buharı da bu katmanda yer alır.
Su Küre: Okyanuslar, denizler, göller ve akarsular gibi su kaynaklarından oluşan bu katman, taş küre ile iç içedir. Canlıların yaşam kaynağı olan su, bu katmanda mevcuttur.
Taş Küre: Üzerinde biz insanların ve diğer canlıların yaşadığı katmandır. Kayaçlardan meydana gelen bu katman, çeşitli yer şekillerinden oluşur. ( Çukur, düzlük, yükselti... )
Ateş Küre: Magma olarak da bilinen bu katman, erimiş maddelerden oluşmuştur. Bu erimiş maddeler zaman zaman yeryüzüne çıkar. Bu maddelere ise lav adı verilir.
Ağır Küre: Dünya'nın en içteki ve en kalın katmanıdır. Ayrıca en sıcak katman da olan Ağır Küre, erimiş maddelerden meydana gelmiştir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri