Pythagoras (Pisagor), Dünya’nın yuvarlak olduğunu düşünmüş ama bunu ispatlayamamıştır.
Aristoteles (Aristo), Gökyüzünü gözlemleyerek Dünya’nın küre şeklinde olduğunu savunmuştur. Ancak o dönemde yaşayan bazı insanlar bu görüşü kabul etmemişlerdir.
Christophe Colomb (Kristof Kolomb, Dünya’yı yuvarlak varsaymıştı. Bu sebeple “Batıya doğru gidersem Hindistan’ı bulurum.” diye düşündü. Çıktığı deniz yolculuğunun sonunda hiç bilmediği bir kıta olan Amerika’yı keşfetti.
Ferdinand Magellan (Fördinın Macellan), “Eğer Dünya yuvarlak ise başladığın noktadan itibaren hep aynı yönde gidersen yine aynı yere gelirsin.” görüşünü ileri sürmüştür. Üç gemi ile çıktığı yolculukta gemilerden biri bunu başarmıştır. Macellan bu yolculuk sırasında hayatını kaybetmiştir.
Dünyanın şekli ile ilgili düşüncelerden bazıları şunlardır:
- Babiller ise, dünyanın denizde yüzen bir tepsiye benzediğini düşünürlerdi.
- Mayalar, dünyayı yüzen bir timsah olarak düşünürlerdi.
- Eski Hititliler, Okyanusta yüzen dev bir kaplumbağanın üstündeki dört filin taşıdığı yarım küre şeklinde düşünürlerdi.
- İlk Yunan Düşünürler, dünyanın etrafını nehrin çevrelediği düz bir tepsi şeklinde düşünürlerdi.
- Pisagor, Aristo, Biruni, Gelileo Galile ve Kepler'de dünyanın küreye benzediğini iddia etmişlerdir.
- Macellan, dünyanın çevresini dolaşan ilk denizcidir. Bu seyahatleri sayesinde hem Dünya`nın yuvarlak olduğu ispatlanmış hem de Dünya`nın çevresinin uzunluğunun belirlenmesini sağlamıştır.
- İdrîsî, Dünya`nın küre şeklinde olduğunu düşünmekteydi.
- BİRÛNİ, Orta Asyalı büyük Türk bilginidir. Dünya`mızın küreye benzediğini dile getirmiştir.
- Pisagor, Dünya`nın Güneş etrafında döndüğünü ve yuvarlak olduğunu ileri süren ilk kişidir. Ancak Pisagor`un bu dediğine bilimle uğraşan kişilerin dışında inanan kimse yoktu.
- Pisagor`dan iki yüzyıl sonra Aristo, gözlemleri sonunda Dünya`nın yuvarlak olduğunu kanıtlamıştır.