Dünyanın bazı yerleri çok ısınırken bazı yerleri çok soğur. Sıcak iklimler ve soğuk iklimler bu şekilde meydana gelmektedir. Dünyanın bazı noktalarına güneş ışınları dik açıyla gelirken, bazı yerlerine eğik açığıyla gelmektedir. Dünyada Ekvator bölgesine güneş ışınları dik açıyla gelmektedir.
Dünyanın en sıcak yerlerinin güneşin dik açıyla geldiği Ekvator bölgesi olmasına rağmen böyle değildir. Çünkü dünyanın en sıcak yerlerinde dinamik yüksek basınç meydana geldiği için sıcak yerler Ekvatorda yer almazlar. Dinamik yüksek basıncın olduğu yerlerde sıcaklık artışı çok olur, bu bölgeler de ısınır. Isındığı için de bu bölgelerde çölleşme meydana gelir.
Dönenceler çevresinin bu kadar sıcak olmasının temel sebebi Dünya’nın dönüşünden kaynaklanan hava hareketleridir. Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi sonucu bu bölgede alizeler meydana gelir. Alizelerden dolayı buradaki hava yükselemez. Yağış oluşması için havanın yükselip soğumasına ihtiyaç vardır. Bu bölgede hava yükselemediğinden yağış oluşumu gerçekleşmez. Oysa ekvator bol yağış alır. Hatta yağmur ormanları ekvator çevresinde yer alır. Bu yüzden de Güneş açıları dönenceler arasındaki her yere yılda iki, dönencelere ise birer kez dik gelmesine rağmen dönenceler çevresi Dünya’nın en sıcak yerleridir.