Dünya'nın dönme ve dolanma hareketlerinin hangi şekilde gerçekleştiği

Dünya'nın dönme ve dolanma hareketlerinin hangi şekilde gerçekleştiği ve bu hareketler sonucunda gerçekleşen olaylar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dünya kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner. Dünya kendi ekseni etrafındaki turunu 24 saatte tamamlar. Dünyanın kendi ekseni etrafında bir tur atması ile günler meydana gelir. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönme hızı ekvatorda yaklaşık olarak saatte 1670 km’dir. Bu hız kutuplara doğru gittikçe azalır ve kutup noktalarında ise, 0 km olur. Dünyanın hızının hissedilmemesinin asıl nedeni ise, atmosferle birlikte dönmesi ve hareket etmesidir.

Dünyanın hareketleri ve sonuçları nelerdir

Günlerin oluşması yani dünyanın kendi etrafında 1 tam bir tur atması gerekir. Günlerin oluşumu Dünyanın hareketlerine bağlıdır. Dünyanın kendi etrafındaki dönüşünü, batıdan doğuya doğru olacak şekilde 24 saatte tamamlanır. Dünyanın kendi ekseni etrafında tam bir tur yapmasına "Günlük Hareket" ismi verilir.

Dünya, kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru 24 saatte döner. Dünyanın bir dönüşü için geçen bu süreye ise, bir gün denir. Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı ekvatorda yaklaşık saatte 1670 km’dir. Bu hız kutuplara doğru giderek azalır ve kutup noktalarında ise, 0 km olur. Dünyanın hızının hissedilmemesinin nedeni ise, atmosferle birlikte dünyanın da dönmesidir. Dünyanın hareketlerinin sonuçları ise,

  • Gece ve gündüz meydana gelir.
  • Gölge boyları ve yönleri dünyanın hareketleri ile değişir.
  • Güneş ışınlarının gün içinde yere düşme açıları dünya hareket ettikçe değişir. Sabah ve akşam güneş ışınları eğik, öğlende ise, en yüksek açı ile gelir.
  • Dünyanın hareketleri sonucunda günlük sıcaklık farkları meydana çıkar. Gün içinde en yüksek sıcaklıklar genellikle öğleden sonra görülürken, en düşük sıcaklıklar ise, güneşin doğduğu an görülür.
  • Yarı kurak ve kurak bölgelerde taşlarda mekanik çözülme olayı gerçekleşir.
  • Gün içinde basınç değişimleri meydana gelir. Bunun sonucunda da günlük (meltem) rüzgarları oluşur.
  • Merkez kaç (coriolis) kuvveti meydana gelir. Bunun sonucunda da sürekli rüzgarların ve okyanus akıntılarının yönlerinde sapmalar ortaya çıkar.

Dünyanın dolanma hareketi

Dünyamız kendi etrafında dönme hareketi yapar. Ancak Güneş'in etrafında ise dolanma hareketi gerçekleştirir. Bu hareketi Güneş'in etrafında batıdan doğuya doğru gerçekleştirir. Tam olarak Dünya Güneş'in etrafında 365 gün 6 saat içerisinde bir tur dönüşünü tamamlar. Biz bu süreye 1 yıl deriz.

Özellikle dünyanın dolanma hareketi ile beraber mevsimler oluşur. Bu konuda Dünya'mızın Güneş'in etrafında tam bir tur dönmesine yıllık hareket denmektedir. Aynı zamanda bir de artık yıl bulunmaktadır. Peki, artık yıl nedir? 1 yıl 365 gün 6 saat olarak belirlenmiştir. Bu 6 saat ise 4 yıl içerisinde bir gün eder. Böylece bu bir gün şubat ayına eklenir ve böylece şubat ayı 29 gün olur. Böylece artık yıl meydana gelir.

Dünya'mızın Güneş etrafında dönmesi ile beraber farkı tarihler eşliğinde değişik mevsimler oluşur. Şimdi hangi tarihlerde ne tür mevsimlerin oluştuğuna bakalım ve bunları inceleyelim

21-22 Aralık ve 20- 21 Mart: Bu dönem içerisinde kış mevsimi yaşanır.

20-21 Mart ve 21-22 Haziran: Bu dönem içerisinde ise ilkbahar mevsimi yaşanır. Ayrıca 20 ve 21 Mart gecesi gece ve gündüz eşit olur.

21-22 Haziran ve 22-23 Eylül: Bu dönem içerisinde ise yaz mevsimi yaşanır. Havalar çok sıcak olur ve aynı zamanda denize girme mevsimi olarak da bilinir.

22-23 Eylül ve 21-22 Aralık: Bu dönem içerisinde ise sonbahar mevsimi yaşanır. Yavaş yavaş Kışa yılına girilirken kalın giysilerimizi çıkartırız. Aynı şekilde 22-23 Eylül arasında yine gece ve gündüz eşitliği olur.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri