Dünya’nın 3/4’ü sularla kaplı olduğu hâlde neden su sıkıntısı yaşanmaktadır

Dünya’nın 3/4’ü sularla kaplı olduğu hâlde neden su sıkıntısı yaşanmaktadır, su sıkıntısı yaşanmaması için neler yapılabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dünyanın büyük bir kısmı okyanus, deniz, göl ve nehirlerin kapladığı su kaynaklarından oluşur. Ancak bu su kaynaklarının %97’si tuzlu sudan oluşur, bu nedenle tüketime uygun değildir. Geriye kalan %3’ü tatlı su kaynaklarını oluştursa da bunların da %68.7’si buz dağları ve buz örtüsü hâlindedir. Tüketilebilir yer üstü su kaynakları yeryüzündeki tüm su kaynaklarının sadece %0.3’ü kadardır. Bu kaynakların da çeşitli tarım ve sanayi faaliyetleriyle kirletilmesi, su sorununa yol açmaktadır.

Ekonomik musluk başlığı kullanarak yarı yarıya su tasarrufu yapabiliriz.

Ellerimizi yıkarken sabunladıktan sonra musluğun kapalı olmasına azami özen göstermeliyiz. Az su alıp elimizi 20 saniye sabunlar sonrasında musluğu az açıp elimizi yıkarsan harcayacağımız su miktarı 100-200 mililitre olacaktır. Ellerimizi yıkarken musluğu açık bırakırsak 2-3 litre suyu boşa da akıtmış olabiliriz. Her el yıkamamızda 1 litre su tasarrufu yapsak çok ciddi miktarda su tasarrufu sağlayabiliriz.

Dişlerimizi fırçalarken, tıraş olurken musluğun kapalı olmasına azami özen göstermeliyiz. Aynı şekilde duş alırken ve çamaşır makinesini de tam doldurup çalıştırarak da önemli bir tasarruf sağlayabiliriz.

Sebzelerimizi, meyvelerimizi her zamankinden daha fazla yıkıyoruz. Bunu yaparken de bir kap içinde onları bekletip, sonra durulama yaparak ve bu suyu da bitkileri sulamada kullanarak su tasarrufu yapabiliriz.

Duş alırken veya diğer zamanlarda sıcak su musluğunu açtığımızda gelen ilk soğuk suyu tekrar geri sisteme veren vana yapıları kullanabiliriz. Bu sistem yoksa ilk gelen soğuk suları bir kapta biriktirip bitkileri sulamada kullanabiliriz.

Sifon haznesine 1 litrelik pet şişe koymak da oldukça pratik bir tasarruf yöntemi.

Bitkileri buharlaşmanın en az olduğu rüzgarsız, gün içinde havanın en soğuk ve nemin en yüksek olduğu zamanlarda sulayabiliriz. Böylelikle daha az su ile bitkilerin su ihtiyacını karşılayabiliriz.”

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri