Dünya’mızın içinde hangi katmanlar vardır

Dünya’mızın içinde hangi katmanlar vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dünyamız içerisinde toplam beş adet farklı katman türü bulunmaktadır. Bu katmanlar şu şekildedir;

  • Gaz katmanı (Atmosfer)
  • Su katmanı
  • Yer kabuğu
  • Manto
  • Çekirdek katmanı

Atmosfer; yerküreyi çepe çevre saran gaz tabakasıdır. Hava küre şeklinde de adlandırılmaktadır. Atmosfer, gaz, su buharı ve toz taneciklerden meydana gelir.

Hidrosfer veya su küre; yeryüzünü meydana getiren katmanlardan birisidir.

Litosfer veya yer kabuğu; canlıların üzerinde yaşadığı katmandır. Taş ve topraktan oluşmuştur. Litosferin kalınlığı yaklaşık olarak 60 km’dir. Fakat bu kalınlık her yerde aynı değildir. Okyanuslarda ve karalarda kalınlık farkı değişir.

Pirosfer veya magma katmanı; yer kabuğunun altında yer alan ve bir ölçüde sıcak sıvı içeren doğal maddeye denir. Magma, hacim olarak yüzde 60 katı maddelerden oluşmaktadır.

Barisfer veya çekirdek katmanı; yerkürenin merkezinde yer alan bölümdür. Barifer, 2900 km derinlikten başlar ve yerin merkezine kadar devam eder. Barisferin kalınlığı yaklaşık 3400 km'dir. Çekirdeğin içerisinde demir, nikel gibi yoğunluğu büyük olan maddeler bulunmaktadır. Çekirdeğin sıcaklığı 4000 °C’nin üstünde olarak bilinmektedir. Yüksek Basınçtan ötürü bu sıcaklıkta maddelerin katı halde bulunduğu düşüncesi hakimdir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri