21 Haziran Yaz Gündönümü'nde yılın en uzun günü yaşanmaktadır. Güneş ışınları, Yengeç Dönencesi'ne dik bir şekilde gelir ve Kuzey Yarımküre'ye en dik, Güney Yarımküre'ye en eğik şekilde gelmektedir. Yaz Gündönümü'nde saat 12'yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. 21 Haziran tarihinden sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya, Güney Yarımküre'de ise gündüzler uzamaya başlamaktadır. Aydınlanma çizgisinin sınırları kutup dairelerinden geçer. Kuzey Kutup Dairesi’nde 24 saat süreyle gündüz, Güney Kutup Dairesi’nde 24 saat süreyle gece yaşanır.
Yaz Gündönümü için istisnai bir durum vardır. Her sene 21 Haziran'a denk gelmez. Dört yılda bir kez 20 Haziran'dadır. Yaz Gündoğumu ile belirli değişiklikler yaşanmaktadır.
21 Haziran yaz gündönümü nedir
Yaz gündönümü, güneş ışınlarının Yengeç Dönencesi'ne yılda bir kez dik olarak geldiği zamandır. Yaz gündönümünde kuzey yarımkürede en uzun gündüz yaşanırken güney yarımkürede en uzun gece yaşanır. Yaz gündönümünden sonra kuzey yarımkürede günler kısalmaya başlar. Yaz gündönümü 4 yılda bir 20 Haziran'da kutlanır. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede yazın, güney yarıkürede kışın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.
Yaz Gündönümü ile birlikte gölge boylarında da değişiklikler oluyor. 21 Haziran tarihinde Kuzey Yarımküre'de olan ülkelerde en kısa gölge boyu olur. Yaz Gündönümü'nde kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanmaktadır. Güney kutup dairesinde ise 24 saat gece yaşanmaktadır. Yaz Gündönümü'nde saat 12'yi gösterdiğinde güneş dik bir açıyla gelmektedir. Yengeç dönencesinde gölge boyu bu saatlerde sıfırdı.
Bu yazımızı okuyanlar aşağıdaki yazıları da okudular
1) Dünya hangi konumda iken Kuzey yarım kürede bulunan Yengeç dönencesine. Güneş ışınları öğle vakti dik açı ile düşer? Açıklayınız.
Cevap: A konumunda yani 21 Haziran’da Güneş ışınları Kuzey yarım kürede bulunan yengeç dönencesine öğle vakti dik açı ile düşer.
2) Dünya, C konumunda iken hangi yarım küre yüzeyine daha fazla ısı enerjisi oluşur? Açıklayınız.
Cevap: C konumunda yani 21 Aralık’ta güneş ışınları Güney yarım küreye dik veya dike yakın bir açı ile düşer. Bu yüzden Güney yarım küre yüzeyine aktarılan ısı enerjisi daha fazla olur.
3) Dünya, hangi konumda iken gece ve gündüz süreleri her yerde eşit olur? Açıklayınız.
Cevap: B ve D konumlarında yani 23 Eylül ve 21 Mart’ta tüm Dünya’da gece ve gündüz süreleri eşit olur.
4) Dünya, C konumunda iken Kuzey yarım kürede gölge boyunun daha uzun olmasının sebebi sizce ne olabilir? Açıklayınız.
Cevap: 21 Aralık’ta Güneş ışınları Kuzey yarım küreye eğik bir açı ile düşer. Bu yüzden bu tarihte Kuzey yarım kürede gölge boyları uzun olabilmektedir.
5) Dünya hangi konumda iken Kuzey yarım kürede en uzun gece yaşanır? Açıklayınız.
Cevap: C konumunda yani 21 Aralık’ta Kuzey yarım küre en uzun geceyi, Güney yarım küre ise en uzun gündüzü yaşar.