Ödev cevabı kısaca,
Dua etmek kişiyi huzura kavuşturur ve Allah’a yakınlaştırır. Dua, istekleri Allah’a iletmektir. Sevinç ve üzüntüleri Yaradan ile paylaşmaktır. Allah ile iletişim kurmak, ondan yardım istemek ve ona sığınmaktır. Verdiği nimetler için ona şükretmektir. Dua, yapılan hatalardan dolayı Allah’tan bağışlanma dilemektir.
Dua etmek, insan ile Allah arasında köprü oluşturan bir eylemdir. Bizler, birer Müslüman olarak hayatımızın her esnasında Allah’a dua ederiz. Allah, gönülden, samimiyet ile edilen her duayı duyar ve bunları kabul eder. Bunun farkında olan ve Allah’ın dualarını kabul edeceğine inanan bir insan, her zaman şükretmesini bilir ve hayatında kendisini asla yalnız hissetmez. Bu yalnız olmama hissi de insana ayağa kalkma, mücadele etme hissi verir.
Kimi zaman ise insan, yanlışlar yaptığı zaman bunların affedilmesi için Allah’a dua eder. Ettiği duanın ardından insan kendisini iyileşmiş, rahatlamış hisseder. Bu durumda bizler, inancımız sayesinde Allah ile aramızda bir bağ kurarız ve onun yakınlığını ve sıcaklığını her zaman kalbimizde hissederiz. Onun sevgisini kalbimizde hissettiğimizde de kendimizi hayata karşı güçlü hissederiz ve her türlü olaya karşı pozitif bir tavırla yaklaşım sergileyebiliriz.
Rabb’imiz kendisinden yardım istememizi ve yalnızca kendisine dua etmemizi istemiştir. Yapılan dualara karşılık vereceğini bildirmiştir.
Duada esas olan, kişinin kendi acizliğini bilmesidir. Allah’ın üstün gücü, sonsuz zenginliği karşısında isteklerini içten ve saygılı bir biçimde ona iletmesidir. İnsan her durumda Allah’a dua edebilir, dileklerini ona iletip ondan yardım isteyebilir. Bunun belli bir zamanı ve yeri yoktur. Dua etmek için bazı dua cümlelerini ezberlemek de şart değildir. İstediğimiz zaman, kendi cümlelerimizle ve gönlümüzce Allah’a dua edebiliriz.