Doğu Bloku, Sovyet Bloku ya da Demir Perde, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ve onun Doğu ve Merkez Avrupa'daki müttefiklerini tanımlamak üzere kullanılmış olan bir terimdir. 1947'de, başta Polonya, Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Doğu Almanya olmak üzere komünist rejim altına giren birçok ülke Moskova'dan yönetilen bir blok hâline gelmiş bulunuyordu.
"Demir Perde" tanımı 5 Mart 1946 tarihinde Fulton'da bir konferansta Churchill tarafından yapılmıştır. Doğu Bloku terimi Varşova Paktı ve Comecon yerine de kullanılır.
Doğu bloğu, soğuk savaş döneminde Balkan coğrafyası ülkelerinin birleşerek ortak hareket etmesi halinde meydana gelmiştir. Bir blok halinde merkez Avrupa ve doğu Avrupa ülkelerinin tanımlanması için ortaya konan bir kavram olarak soğuk savaş ürünüdür.
Doğu bloğu, Sovyet bloğu, Demir perde en çok kullanılan soğuk savaş kavramları olarak siyaset terimleri arasına girmiştir. Soğuk savaş cephelerini ifade eden kavramlar olarak dünyanın yeniden şekillenmesinde ve insanların ayrışmasında ve tanımlanmasında kullanılmaktadır. Soğuk savaş dönemi sona ererek dünya yeni bir düzen içine girmiştir.
Doğu bloğu içinde yer alan ülkeler şu şekildedir:
- Doğu Almanya
- Romanya
- Bulgaristan
- Macaristan
- Çekoslavakya
- Polonya
- Arnavutluk