Doğruluk bir insanın kazanması gerek bir özelliktir.
Doğruluk denince akla gelenler :
- Güven,
- Yalan söylememe,
- Güzel ahlak,
- Açık söz,
- Kötü davranışlardan kaçınan insan,
- Ahlaklı insan,
gelir.
Doğruluk, en önemli erdemlerden biridir. Doğruluk, dürüst olmak, samimi olmak, riyasız olmak, yalan konuşmamak, iftira etmemek, dedikodu yapmamak, gıybet yapmamak gibi olgular da içinde barındırmaktadır. Doğru olmak, iyiye, güzele ve adil olana yönelmek, onları bulmak, yaşamak, yaşatmak ve yaymak gibi değerleri de taşır.
Doğruluk denince akla gelen şeyler, samimiyet, merhamet, vicdan, insaf, adalet, hoşgörü, güzellik, iyilik gibi şeylerdir. Doğru olmak iki yüzlülüğü reddetmek, yalanı reddetmek, iftiradan uzak olmak, gıybet ve dedikodu alanlarından uzaklaşmak, dostluk, iyilik, güzellik, barış ve huzur için mücadele etmek demektir.
İnsanların doğruluk olarak bazı erdemlere sahip olması ahlaki olarak dürüst olmaları anlamına gelmektedir. Dürüst insanlar, güvenilir olan insanlardır. Güvenilir olmak, elinden ve dilinden emin olunmak anlamına gelir. Dürüst insanlar, her zaman iyiyi, güzeli yaymak ve yaşamak için mücadele ederler.
Doğruluğun yayılması insanların bir vazifesidir. İyilik yaptıkça iyilik yayılır. Dayanışma halinde olmak, paylaşmak, yardımlaşmak iyiliğin, doğruluğun yayılması için yapılması gerekenler arasında yer almaktadır. İnsanların arasında doğruluğun yayılması ve yaşanması birlik ve beraberliğin oluşmasını, barış ve huzur ortamının da sağlanmasını gerçekleştirir.
Doğruluk için mücadele etmek, asla pes etmemek, sabırlı ve azimli olmak, kararlı ve çalışkan olmak, yılmamak ve yorulmamak gerekir. Böylece dünyayı değiştirmek mümkün olabilir.