LİSANS Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) sonuçları açıklandı. Sırada tercih maratonu var. Bu süreç de en az sınavlara hazırlık kadar dikkat ve mesai isteyen bir dönem. Açıkta kalmamak ve sırf bir üniversiteye gireceğim diye tercihte bulunmak hayatınızın sonuna kadar mutsuz olmanıza neden olabilir. Geleceğinizi mahvetmemek için mutlu olacağınız bölümlerde okuyun. Bunun için bir istek sıralaması yapın. Antipati duyduğunuz alanı seçmeyin. İlgi duyduğunuz alanları önem sırasına göre dizin. Sevmediğiniz, istemediğiniz bir bölümü sırf puanı tutuyor diye yazmamak gerekiyor. Tercihlerde yüzde 100'ü yakalamak zordur. Mükemmeliyeti yakalamak mümkün değil. İstek sırası burada devreye girmeli. İstek orantılamasında yüzde 50'nin altındakileri yazmamalısınız. 51 üzerindekileri yazabilirsiniz.
İDEALLERLE GERÇEKLER UYUŞMALI
Tercih yaparken ideal ile gerçek hayat koşulları uyuşmalıdır. Bu süreçteki hatalar öğrencilerin hayatına mal olacaktır. Tercihlerde yüzde yüz başarıyı yakalamak elbette zordur ancak adayların ilgi alanına göre en çok istediği bölümlerden başlayarak tercih yapması daha sağlıklı olacaktır. O nedenle idealle, gerçekler örtüşmeli. Bu iki gerçeklik birbirine ne kadar yakın olursa başarı ve doğru tercih o kadar yakın olur.
ACELE ETMEYİN
AÇI Eğitim Kurumları rehber öğretmeni Hülya Yavuz, tercihlerin meslek hayatının başarısını da etkilediğini hatırlatarak bu dönemde çok detaylı bir araştırma yapılması gerektiğini hatırlattı. Yavuz "Öncelikle adayların bölüm- üniversite araştırmalarını iyi yapmaları gerekiyor. Birkaç bölüm seçilmeli ve seçilen bölümlerin birbiriyle bağlantılı olması gerekiyor. Özellikle iş imkânı az olan bölümleri tercih etmeyin. Tercih yaparken üniversite puanından çok başarı sıralamasının önemli olduğunu unutmayın. Çünkü başarı sıralamasını dikkate alarak tercih yaparsanız istediğiniz bölüm ve okulun gelme ihtimali artacaktır. Örneğin tercih edilecek üniversite bölümü önceki en son adayı kaçıncı sıradan almış buna dikkat edilmeli" dedi. Adaylara son güne kadar beklemeleri gerektiğini vurgulayan Yavuz "İlk gün tercih yaparsam iyi bir üniversiteye ve istediğim bölüme yerleşirim düşüncesi çok yanlış. Tercih yaparken başarı sıranızın yarısı kadar üstten başlayın. İlk 2 tercihinize puanınıza yakın, sıralaması yüksek yerleri yazın. Sonraki tercihleriniz puanınıza ve sıralamanıza yakın daha yüksek olasılıklı yerleri yazabilirsiniz" diye konuştu.
Doğru tercih için yüzde 51 kuralı
Mutlu olacağınız bir bölüme girebilmek için istek sıralaması yapın. Tercih listesine yüzde 50’nin altındakileri yazmayın. Bölüm ve üniversiteleri iyi araştırın