Doğanın nefes almaya ihtiyacı var
Doğal çevrenin diğer ismi Ekosistem'dir. Ekosistem insan etkisi olmadan doğal şekilde oluşur. Bir bölgedeki organizmalar ve canlı varlıklar, bitkiler, o bölgenin doğal çevresini oluşturur. Doğal çevre oluşumunda, bölgede bulunan canlı ve cansız varlıklar birbirine güçlü bir bağ ile bağlıdır ve bu unsurlar doğal çevreyi oluşturur.
Ağaçlar, doğanın olmazsa olmazıdır. Barındırdıkları pek çok fayda ile insanların hayatına anlam katarlar. Bizde ağaç sevgisi çok eski zamanlara kadar dayanmaktadır. Eski Türklerin, doğan her çocuk için bir ağaç diktiği bilinmektedir. Bununla birlikte doğa ve ağaç sevgisi, dilimize de oldukça yansımıştır. Bu konuda kullandığımız pek çok atasözümüz mevcuttur. İşte onlardan bazıları:
- Ağaç, ağaç içinde büyür.
- Ağaç, yapraklarıyla güzeldir.
- Ağaca dayanma kurur; insana güvenme ölür.
- Ağacın meyvesi olunca, başını aşağı salar.
- Ağacın yemişini ye; kabuğunu soyma.
Canlı ve cansız varlıklar doğada birbirlerini etkileyerek doğal çevre oluştururlar. Doğal çevreyi oluşturan önemli etkenler maddeler, antibiyotik maddeler, tüketiciler, üreticiler olarak ayrılan canlılardır. Organizmalar birbirleri ile bir döngü, bir besin alış verişi içerisinde olurlar. Ekosistem bu şekilde işler. Ancak insanlar doğal çevreyi bozmaktadırlar. Doğal çevreyi bozmadan yaşamak gayet mümkündür. Dünyada bir çok ülke doğal çevreye zarar vermeden, doğayı koruyarak yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam etmektedirler. Doğal çevreyi bozmamak adına, ağaçlara zarar vermemeli, ormanları yok edip yerine binalar yapmamalıyız. Suları kirletmemeli, içme ve kullanma sularımıza kimyasal atıklar atmamalıyız. Ayrıca, gölleri ve denizleri çöp ve kimyasal atıklarla kirletmemeliyiz.
Doğaya ve çevreye saygılı şekilde yaşamak gayet mümkündür. Hepimiz bilinçli kişiler olmalıyız ve doğal çevreye zarar vermemeliyiz. Unutmayalım ki, doğal çevre yok olursa bizler de yok oluruz.