Soru: Diyabetin kontrol edilememesinin olası sonuçlarını araştırınız. Çevrenizdeki ya da okulunuzdaki diyabet hastaları ile söyleşi yapınız. Hastalığın, bu kişilerin günlük yaşantılarını nasıl etkilediğini ve aldıkları önlemleri öğrenmeye çalışınız. Edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız. Hormonların, diyabet hastalarının yaşam kalitesi üzerine etkilerini tartışınız.
Diyabetin kontrol edilememesi durumunda olası sonuçlar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunlar arasında yüksek kan şekeri seviyeleri (hiperglisemi), organ hasarı, kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği, sinir hasarı, ayak problemleri, psikolojik sorunlar ve yaşam tarzı kısıtlamaları bulunabilir. Diyabet hastaları günlük yaşamlarını kan şekerlerini düzenli olarak ölçerek, özel bir diyet uygulayarak ve ilaçlarını düzenli olarak alarak yönetmelidirler. İnsülin gibi hormonlar, diyabet tedavisinde önemli bir rol oynar ve kan şekerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Ancak her hasta farklıdır ve tedavi kişiselleştirilmelidir.
İyi kontrol edilmeyen diyabete bağlı sinir dokusu bozulması sinir sistemini etkileyebilir. Buna diyabete bağlı nöropati denir. Nöropati; ellerde, ayaklarda, mide bağırsak sisteminde, idrar, dışkılama ve cinsel fonksiyonlarda, kan basıncı, kalbin çalışması ve terlemede değişiklik oluşturabilir. Bunlardan en önemlisi ayak sinirlerinde olanıdır. Ayağın dokunma, ağrı, hareket, ısı hissetme işlevleri bozulabilir. Ağrıyı hissetmede azalma, üşüme veya yanma, uyuşma, karıncalanma, iğnelenme ve ayak ağrısı ortaya çıkabilir. Ağrı ve dokunma hissinin azalması, ayak yaralanmalarındaki ağrıyı azalttığı için yaralarda enfeksiyon ortaya çıkmakta ve tedavisi güçleşmektedir.