Diş kirası: Özellikle Ramazan ayında misafire çok önem verilir. Eve gelen misafirler Allah’ın (c.c.) bir lütfu olarak görülür. Onları ağırlamak için çok gayret edilirdi. Bunun yanında siz bize misafir olarak bizim sevap kazanmamıza vesile oldunuz diye teşekkür olarak diş kirası diye hediyeler verilirdi. Bu uygulama dinimizin Ramazan’a, oruca, iftar ettirmeye ve misafire verdiği değerin en güzel örneklerindendir.
Osmanlı'da iftar davetine gelen konuklara diş kirası adıyla para ve çeşitli hediyeler verilirdi. Gerekçesi konukların ev sahibine sevap kazandırmak için zahmet buyurmuş olmasıydı.
Diş kirası, eski ramazanlarda iftara gidilen saray ve konaklarda misafirlere verilen hediyeler için kullanılan bir tabir.
Osmanlı Devleti’nde vükelâ ve devlet ricâlinin saray ve konaklarında her akşam iftar yemeği verilmesi yerleşmiş bir gelenekti. Bu iftarlarda misafirlere ve özellikle fakirlere yemekten sonra diş kirası adıyla para ve çeşitli hediyeler dağıtılırdı. Bazı kaynaklarda, Fâtih Sultan Mehmed’in vezîriâzamı Mahmud Paşa’nın tertip ettiği ziyafetlerde pilâv içine altın paralar koydurduğu ve bu paralara yemek sırasında onları bulanların sahip olduğu belirtilmektedir. Bu uygulamanın, vezirlerin zenginlik ve cömertliklerinin derecesini etraflarındakilere ve halka gösterme amacı taşıdığı da söylenebilir.