Üniversite sınavına giren öğrenciler aldıkları sınav sonuçlarına bu ortaöğretim puanları belirli katsayılarda eklenerek üniversiteye giriş puanı ortaya çıkarılmaktadır. Bu nedenle okul puanlarının yüksek olması üniversite sınav sonucu için önemli bir yere sahiptir. Sadece üniversite sınavında başarılı olmak yeterli değildir. Lise döneminde derslerinde başarılı olanların üniversite puanlarını arttırdığı göz önünde bulundurulmalı ve lise dönemi diploma notlarının yüksek tutulmasının önemi bilinmelidir.
Ortaöğretim Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır?
Ortaöğretim başarı puanı hesaplanırken adayların diploma notlarından faydalanılmaktadır. Adayların 100 üzerinden hesaplanmış diploma notları 5 ile çarpılarak ortaöğretim başarı puanı hesaplanır. Buradan anlaşılacağı üzere en düşük diploma notu olan 50 için ortaöğretim başarı puanı 250 iken; en yüksek diploma notu olan 100 için ortaöğretim başarı puanı 500 olmaktadır. Diploma notu 50’nin altında olan adayların durumu da göz önünde tutulmuştur. Böylelikle diploma notu 50’nin altında olan adayların diploma notu 50 olarak hesaplanır ve ortaöğretim başarı puanları bu kurala göre ortaya çıkarılır.
Yerleştirme Puanı Hesaplama Yolları
Yerleştirme puanı hesaplanırken adayların almış oldukları YGS ve LYS puanlarına ortaöğretim başarı puanları eklenir. Üniversiteye girecek adayların ortaöğretim başarı puanları 0,12 katsayısı ile çarpılır ve YGS ve LYS’den alınan ham puanlara eklenerek adayların yerleştirme puanları ortaya çıkarılır.
Ek Puan Hesaplama yöntemleri
Meslek lisesi mezunları ve mesleğe yönelik eğitim veren ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar kendi alanlarında yerleşecekleri lisans programlarını tercih etmeleri halinde ortaöğretim başarı puanı 0,6 katsayısı ile çarpılarak yerleştirme puanlarına eklenir ve üniversiteye giriş puanı ortaya çıkarılır. Adayların 0,06 katsayıdan faydalanabilmeleri için 180 ve üzeri bir puan alması gerekmektedir.
Okul Puanını Sıralamaya Etkileri
Okul puanının üniversiteye giriş puanına belirli oranlarda katkı sağladığı bilinmektedir. Bu nedenle okul puanının sıralamalara da etkisi büyüktür. Okul puanları ile sıralamanızı üste taşıyabilirsiniz. Bu nedenle okul puanlarının yüksek tutulması çok önemlidir. Bir puanın bile sıralamada büyük sapmalara neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle okul puanı azımsanmamalı ve sıralamanıza etki ettiği unutulmamalıdır. Sınav sonucu sıralamalarının üniversite kazanmak için çok önemli bir yere sahip olduğu bilinmelidir.
Ortaöğretim Başarı Puanını Etkileyen Kriterler
Ortaöğretim başarı puanını etkileyen kriterlerin başında dört sene boyunca alınan notların ortalaması baz alınmaktadır. Bu nedenle ortaöğretim başarı puanı belirlenirken bu derslerin yüksek tutulması önem arz etmektedir. Üniversite puanına katkı sağlamak isteyen öğrenciler lise döneminde derslerini başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Üniversite sınavının lise dersleriyle bağlantılı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle üniversite sınavına girmek isteyen öğrencilerin lise dönemindeki ders ortalamalarını yüksek tutmaları gerekmektedir. İyi bir üniversitenin anahtarı, ortaöğretim başarı puanının yüksekliğinden geçtiği unutulmamalı ve ortaöğretim notlarının yüksek tutulması gerekmektedir.