Dinleme kiminin bildiği gibi pasif değil aksine en aktif faaliyetlerden biridir. Dinlemeyi hakkı ile gerçekleştiren bir dinleyici konuşmacı kadar efor sarf etmektedir. Dinlemek dikkat gerektiren ve bunun yüksek bir şekilde sürekli olmasını isteyen bir faaliyettir. Bu nedenle dinleme sırasında dikkat edilmesi gereken kurallar bulunmaktadır.
Dinleme sırasında dikkat etmemiz gereken kurallar nelerdir?
- Konuşmacının sözünü kesmemeliyiz,
- Sözü bittikten sonra konuşmalıyız,
- Dikkatimizi kendisine vermeliyiz,
- Başkaları ile konuşmamalıyız,
- Fikir ayrılığı olsa dahi saygı göstermeliyiz,
- Herhangi bir şeyle uğraşmamalıyız,
- Gözlerimizi konuşmacıdan ayırmamalıyız,
- Gözlerimizi kapatmamalı veya uyumamalıyız.
- Not almak,
- Soru hazırlamak,
- Paragraf aralarını iyi görmek,
Konunun anlaşılması, soruların doğru sorulması ve bilginin hazmedilmesi açısından Bu kurallara uymak önemlidir. Dinlemek için kuralları bilmek ve kuralları doğru bir şekilde uygulamak gerekir. Bu da ayrı bir bilgi gerektirmektedir.
Karşımızdakini dinlemek ona olan saygımızı gösterecektir. Konuşma sırasında vereceğimiz değer haylice etkilidir. Dinlenecek olan konular sayesinde etkili bir şekilde anlatmak istediklerimizi anlayabiliriz. Karşımızdakileri anlamak adına mutlaka bu kuralları benimsememiz gerekir. Dinlemesini öğrenmedikten sonra başkasından bu konuda beklenti içinde giremeyiz. Kendimizi konuşmacının yerine koyarak herhangi bir davranış olmamasını istiyorsanız öyle davranmanız gereklidir