Destek ve hareket sistemi nelerden oluşur, görevleri nelerdir

Destek ve hareket sistemini oluşturan yapı ve organlar nelerdir, görevleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Destek ve hareket sistemi hangi organlardan oluşur

Destek ve hareket sisteminin görevleri, organları dış etkenlerden korumak, vücudu biçimlendirmek, vücudun dik durmasını sağlamak, vücut için gerekli olan mineralleri depolamak, organizma yapısına destek olmak ve hareketliliği sağlamak olarak sıralanabilir. Destek ve hareket sisteminin oluştuğu organları ve görevlerini aşağıda sıraladık;

Kemik, kıkırdak dokusunun sertleşmesi ile meydana gelen kemikler, vücudun dik durmasını sağlar, kan yapımına destek olur, organların vücut içerisinde tutunmasını sağlar, kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi vücut için gerekli vitamin ve mineralleri bünyesinde depolar. Yetişkin bir insan vücudunda toplamda 206 adet kemik bulunurken yeni doğan bir bebekte bu rakam 300'dür.

Eklem, kemiklerin birbirine bağlandığı bölgeye eklem denir. Eklemler hareket yeteneklerine göre 3 gruba ayrılmaktadır. Bunlar; Oynar eklemler, yarı oynar eklemler ve oynamaz eklemlerdir. Vücudun farklı noktalarında yer alan eklemler, kemik sağlığı ile güçlenebilmektedir.

Kıkırdak, esnek bir yapıya sahip olan kıkırdaklar kemiğin boyunun uzamasına katkı sağlar. Ayrıca kıkırdaklar, kaygan bir yapıya sahiptir. Bu sayede kemiklerin birbirine sürtünmesi sırasında aşınmasını engeller. Son olarak kıkırdaklar vücut sistemine esneklik kazandıran önemli bir parçadır.

Kas, kemiklerle birlikte iç organların da sağlıklı çalışmasına destek veren kaslar üç kategoriye ayrılır. Bunlar; Kalp kası, düz kas ve çizgili kastır. Vücudun farklı noktalarında yer alan kaslar, oturma kalkma, spor yapma, yürüme ve koşma gibi aktiviteler için önemli bir yere sahiptir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri