İşte o yazı;
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer dün İstanbul'daydı. Bakan, dershaneler, eğitim sistemi, SBS ve birçok konuda açıklamalarda bulundu. Benim anladığım kadarıyla dershaneler konusu halen çok muğlak. Hatta Bakan 'O kadar farklı yönleri var ki bu konuyu çok farklı açılardan düşünmek lazım' dedi. Anladım ki dershaneler konusunda Bakanlık işin gerçek boyutunu kavramış ve dershaneleri kapatmak diye bir şeyin olmayacağını anlamış. Ama Başbakan'ın sözü olduğu için de ara bir çözüm bulmuş: SBS'yi kaldırıp liselere okul başarı puanıyla öğrenci alıp SBS dershanelerini ortadan kaldırmak ve böylece 'dershaneleri kapatmaya başladık' sözünü yaymak. Bakan da biliyor ki üniversite hazırlık sisteminde dershane ihtiyacı bitmez. Bitmemesi de doğal. Çünkü öğrenciler ve veliler dershanelere inanıyor ama ama okullara inanmıyorlar.
Bu vesileyle dershanelere kapatma sözlerine kulağınızı tıkayın ve güzel yaptığınız işi daha iyi yapmaya çalışın derim. Çünkü eğitimde en verimli eğitimi siz yapıyorsunuz. Bunu aksatmayın. O zaman işte tartışılmaya başlanırsınız. Gerekliliğinizi ve verimliliğinizi asla düşürmeyin derim.
SBS'NİN KALDIRILMASI
Tabii SBS'nin kaldırılması bana o kadar yanlış bir adım geliyor ki sormayın. Hatırlarsanız süper liseler vardı, okul notuna göre öğrenci alırlardı. Felaketi hatırlıyor musunuz? Okulların şişirme notuyla ne kadar çok öğrenci bu okullara girdi. Sizce bu adalet mi? Adil değildi ve bu okullar sınavla öğrenci almaya başladı. Eskisine göre daha adil bir iş yapıldı. Şimdi eskiye dönüyoruz. Ben burada şunu sormak istiyorum; 'Sayın Bakanım, siz SBS'yi inandığınız için mi kaldırıyorsunuz yoksa dershaneler zarar görsün diye mi kaldırıyorsunuz?'
Bu işten vazgeçin. Sınavla uğraşacağınıza okullardaki verimsizliğe çözüm bulun. O zaman bu ülkeye daha fazla fayda sağlarsınız. Liselerde öğrenme seviyesinin düşüklüğü, öğrencilerin ve öğretmenlerin verimsizliği , başarısızlıklar, üretim kısırlığı, uluslararası başarı yokluğu gibi sorunlara çözüm bulun...
VERİMLİLİK ARTMALI
Geçtiğimiz hafta İngiltere'de eğitim bakanlığı bir veri açıkladı. Kamuya ait eğitim kurumlarının verimsizliğinden şikayet eden bakanlık özellikle ortaokulları özel sektöre devrederek hizmet satın almaya başladığını duyurdu. Şimdi düşünün, siz eğitimin verimsizliğini bir kenara bırakıp halen sistemin en son ve en doğru işleyen çarkı sınavla kavga ederseniz, bunun vatana millete faydası olmaz. Bundan vazgeçin. Gelin eğitim sisteminin verimliliğini artıracak çalışmaları yapalım. Öğrencileri daha yükseğe taşıyacak sistemleri bulalım, çocuklarımızın yeteneklerini keşfedecek ve geliştirecek sistemi bulalım. Yoksa sınavla dershanelerle kavga etmekle bu ülke bir yere varamaz.