Derinlere inildikçe baraj duvarlarının kalınlığı artar, barajların bu şekilde yapılmasının sebebi nedir

Derinlere inildikçe baraj duvarlarının kalınlığı artar, barajların bu şekilde yapılmasının sebebi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Baraj duvarlarının derine indikçe daha kalın olmasının nedeni basınç olacaktır. Barajın derinleştiği kısımlarda su kuvveti fazla olduğundan dolayı basınç fazla olur.

Derinlere inildikçe baraj duvarları kalınlığı artış gösterir. Barajların bu şekilde inşa edilmesinin nedeni derinliğin artış göstermesiyle sıvı basıncının artmasıdır. Bu durumda dayanımı daha yüksek olan baraj duvarları inşa edilmelidir ki bu duvarlar sıvı basıncına karşı koyabilsin.

Sıvıların basıncı sıvı derinliği ile doğru orantılıdır. Sıvı basıncı, sıvının bulunduğu kabın şekli ve suyun miktarı ile bağlantılı değildir. Sıvı yoğunluklarının sabit olması durumda derinliği daha fazla olan sıvının uyguladığı basınç daha fazladır.

Su dolu bir şişeye farklı yüksekliklerdeki üç noktadan delik açıldığını düşünelim. Bu şişede derinliği en fazla olan noktadaki sıvı basıncı en fazla olacaktır. Su en uzağa bu noktadan çıkmaya başlar. Ortada bulunan noktada sıvı basıncı az ve en üstte bulunan noktada sıvı basıncı en azdır. En üstteki delikten sızan su en yakına düşmüş olur.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri