Deniz Hasreti Metni Cevapları
6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları Sayfa 32 Cevapları
HAZIRLIK
1. Deniz denince aklınıza neler geliyor?
Cevap: Deniz bir okyanus ile bağı olan ve büyük bir alanı kaplayan ve genellikle tuzlu olan su birikintisidir. Denizler Dünya yüzeyinin % 71'ini kaplamaktadır. Deniz denilince dalga, plaj ve mavi aklıma geliyor.
2. Denize gitmeyi sever misiniz? Niçin?
Cevap: Denize gitmeyi çok severim. Denizde yüzmek yazın ve her zaman benim en büyük hobilerimin başında gelir.
3. Denizler hakkında neler biliyorsunuz? Anlatınız.
Cevap: Dünya'nın yaklaşık olarak 4'te 3'ü sular ile kaplıdır. Bu su kütlelerinin bir kısmını da denizler oluşturmaktadır. Ülkemiz, üç tarafı denizler ile çevrili bir ülkedir. Bu açıdan Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara denizleri ülkemizi çevreleyen denizlerdir. Denizler, yaşamın kaynaklarından biri olan sudan meydana gelmektedir. Bu açıdan oldukça önemli niteliktedir. Aynı zamanda balıklara ev sahipliği yapmaktadırlar.
1. ETKİNLİK
Dinleme sırasında anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını kendi oluşturduğunuz sözlüğe yazınız. Bunların anlamlarını gerekirse metni tekrar dinleyerek tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu Türkçe sözlük, atasözleri ve deyimler sözlüğü vb. kullanarak kontrol ediniz.
2. ETKİNLİK
Dinlediğiniz şiirin ana duygusunu aşağıya yazınız.
Cevap:Denize hasret birinin denize olan aşkı anlatılmaktadır.
3. ETKİNLİK
Dinlediğiniz şiirle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Şair, “Gözümde bir damla su deniz olup taşıyor / Çöllerde kalmış gibi yanıyor, yanıyorum.” dizeleriyle ne anlatmak istiyor?
Cevap: Şairin denize olan özlemi bu dizelerden yansımaktadır.
2. Şair, gemicilerle kendisi arasında nasıl bir bağ kuruyor?
Cevap: Bütün gemicilerin ruhunun kendisinde dolaştığını söylemektedir. Onların varlığıyla başındaki gökleri deniz sanmaktadır.
3. Şair, denizden uzak yaşamanın kendisi için çok zor olacağını hangi dizelerle anlatıyor?
Cevap: Gözlerinde denizin fenerinin yanıp söneceğini, limanda her gece uyumak zorunda kalacağını, dalgaların gözünde tüteceğini, denizsiz hiç bir ay ışığının yüzünü güldürmediğini söyler.
4. Şair, denizden esmeyen, denizden geçmeyen rüzgârları niçin sevmemektedir?
Cevap: Çünkü o zaman rüzgarlar denizin suyunda yıkanmamış olacak, böylece de rüzgarlar denizin kokusunu şaire getirmeyeceği için sevmemektedir.
5. Şairin denize kavuşma ümidi var mıdır?
Cevap: Bence vardır, çünkü sormaktadır kendi kendine bir gün kavuşacak mıyım? diye bu soruyu sorduğuna göre kavuşma isteği var bu istek varsa o zaman da kavuşma ihtimali de vardır.
6. Son dörtlükteki “Elma bahçelerinden, fındık bahçelerinden” ifadesinden şairin nereli olduğu ya da şiiri yazdığı sırada nerede yaşadığı tahmin edilebilir mi?
Cevap: Kesinlikle edilebilir. Çünkü fındık bahçeleri Karadeniz Bölgemizde vardır. Bu da şairin bu şiiri yazdığı sıralarda Karadeniz’de bir yerde olduğunu bizlere göstermektedir.
7. Dinlediğimiz şiir sizde hangi duyguları uyandırdı? Şiiri beğendiniz mi? Açıklayınız.
Cevap: Ben de denize karşı bir sevgi bir hasret uyandırdı. Bunan dolayı da şiiri çok beğendim. Çünkü çok güzel bir anlatıma sahip.
4. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları Sayfa 33 Cevapları
Aşağıdaki istiridye kabuklarına dinlediğiniz şiir için üç farklı başlık yazınız.
Cevap: Hasret, Denize Hasret Yaşam, Maviye Aşk.
5. ETKİNLİK
Deniz kirliliği konusunda yapılabileceklerin neler olduğu konusunu sınıf gündemine alınız. Bu konuyu güdümlü konuşma stratejisini uygulayarak konuşunuz. Bunun için öğretmeninizin yardımıyla sınıfta bir beyin fırtınası yapınız. Beyin fırtınası sonucunda ortaya çıkan görüşleri ifade ediniz. Konuşmalarınızda yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmaya özen gösteriniz.
6. ETKİNLİK
Öğretmeninizin yardımıyla küçük gruplara ayrılınız. Aşağıdaki konulardan birini seçerek grup hâlinde, istediğiniz türde (şiir, hikâye, bilgilendirici) bir metni bırakılan boşluklara yazınız (Bilgilendirici metin yazan grup üyelerinin her biri belirledikleri konunun farklı yönlerini ele alıp yazmalıdır. Hikâyelerde söyleyiş birliği olmalıdır. Şiir yazan gruplar şiirin ana duygusuna dikkat etmelidir.).
Deniz Feneri, Fazıl Hüsnü Dağlarca
Uzanmış koca burun açık denize doğru,
Lacivert ve gri gecenin değerinde.
Karanlıkla başlar bir dünya sevgisi,
Deniz feneri parlar,
Talihe aldırmadan kayalar üzerinde
Bulutlar birleşir alaca düzlüklerde,
Çöker uzak limanlardan bir sis.
Bir sıkıntı başlar karanlığında kaderin,
Bildirir, yanınca yanınca,
Ömrün neresindesiniz, aşkın neresindesiniz?
Yüreğin mi daralıyor, yıldız ışığında,
Bırak anılar gitsin biraz daha geri.
Ruhu götürmeden vakit yürüyebilir,
Düşün nasıl durmuş sabırla yüzlerce yıl,
Hep bu benekte bu deniz feneri
6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları Sayfa 34 Cevapları
7. ETKİNLİK
Yazdığınız metni grupça düzenleyiniz. Bunun için yazınızda anlam bütünlüğünü bozan ifadelerin olmamasına dikkat ediniz. Yazınızı, yazım ve noktalama açısından kontrol etmek için aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
Not: Bu etkinliği kendiniz yapınız.
GELECEK DERSE HAZIRLIK
Milli Mücadele yıllarında yararlılık gösteren çocuk kahramanlar hakkında araştırma yapınız.
Milli Mücadele yıllarında yararlılık gösteren çocuk kahramanlarımız sadece bunlar değildir. Aşağıda değindiğimiz ve daha onlarca çocuk kahramanımız gösterdikleri fedakarlıklar ile şanlı zaferimize katkıda bulunmuşlardır.
Etlioğlu Ahmet Duran: Atikliği ile en tehlikeli görevlerde yer almış, düşmana büyük zararlar vermiştir.
Çuhadar Ali: Ermeniler tarafından öldürülen iki Türk’ün intikamını almak için çetecilerin peşine düşmüş, yakaladığı üç Ermeni’den ikisini öldürüp birini yaralamıştır. 17 yaşında vefat etmiştir.
Kısakürekzade Şahap: Maraş’ta Fransız komutanın Türk bayrağını kaleden indirmesi üzerine babasının yazdığı beyannameyi tüm şehre ulaşmasını sağlamıştır.
Bombacı Ahmet: Kaledeki askerlere erzak, mühimmat ve haber taşıyarak, ayrıca el yapımı bombalar ile Ermeni sığınaklarına büyük zararlar vererek mücadelemize katkı sağlamıştır.
Şekerci Ökkeş: Fransızların Maraş’ı işgalinde, yaşına bakmadan, annesinin yalvarmalarına aldırmadan cepheye koşmuş ve şehit olmuştur.
Sait Yalçın: Katıldığı birlik ile birlikte Antep’ten gelen düşman yardım birliklerinin Maraş’a ulaşmasını engellemiş, Antep savunmasında da büyük katkıları olmuştur.
Fındıklıoğlu İbrahim: Babasının emrinde mahalle aralarındaki çetecilerle savaşmıştır. Bir şarapnel parçasının başına isabet etmesi ile kan kaybı nedeniyle şehit olmuştur.
Edip (Somunoğlu): Yedi yaşında isyancılara karşı verilen mücadelede yer aldı.
Şehit Kamil: Antep işgalinde Fransızlar askerleri tarafından annesinin başörtüsünü almaya kalkan Fransız askerini bıçaklamış, sonrasında şehit edilmiştir.