Yeterli ve dengeli beslenmenin temeli, vücudun ihtiyacı olan mineral ve vitaminlerin doğal yollarla vücuda alınmasıdır. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinin yanı sıra ara öğünler de dengeli beslenmeye dahildir. Sebze, meyve, et ve süt ürünleri, kuruyemiş ve su, yeterli ve dengeli beslenme için gereklidir.
Her öğün et yemek; metabolizmayı yorar. Yalnızca sebze yemek; beyin gelişimi için yetersiz kalabilir. Az miktarda su içmek; metabolizmayı yavaşlatır. Meyve; vitamin bakımında zengin olduğundan günlük tüketmek gerekir. Kuruyemiş; beyin gelişimi için önemlidir. Kısacası her yiyeceğin farklı özellikleri ve görevleri vardır. Bunun yanı sıra besinleri özelliklerine göre günün farklı zamanlarında tüketmek daha faydalı olacaktır. Kahvaltı güne enerjik ve zinde başlamak için gereklidir. Yumurta, peynir, zeytin gibi besinler bu öğünde alınabilir.
Öğle ve akşam yemeğinde protein ve sebze ağırlıklı beslenilebilir. Yahut baklagiller de bu öğünler için uygundur. Kahvaltı ve öğle yemeği arasında, öğle ile akşam yemeği arasında ya da akşam yemeğinden birkaç saat sonra yenen sağlıklı atıştırmalıklar “ara öğün” sayılmaktadır. Az miktarda kuru yemiş, 1 porsiyon mevsim meyvesi, süt ya da yoğurt, kuru meyve gibi besinler bu öğünlerde tüketilebilmektedir. Bunların yanı sıra gün içerisinde bol su tüketimine önem verilmelidir. Su, metabolizmayı hızlandıracağı gibi vücuttaki kirli maddelerin atılmasını sağlamaktadır.
Sağlıklı beslenme konusunda ekmekten de bahsetmek gerekmektedir. Beyaz ekmek olabildiğince tüketilmemeye çalışılmalı, eğer ekmek tüketilecek ise tam tahıllı ekmekler tüketilmelidir. Akşam yemeğinde ekmek tüketilmemesi sağlık için faydalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme uzun ve sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Vücudumuzu hiçbir vitaminden eksik bırakmamalı; yararlı diye de her besini gereğinden fazla tüketmemeliyiz.
Bu yazımızı okuyanlar aşağıdaki yazımızıda okudular
1- İnsan sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıklar neler olabilir yazımızı okumak için tıklayınız
2- İnsan sağlığının korunmasının beslenme ile ilişkisi nedir? Son yıllarda dengeli ve
sağlıklı beslenme kavramlarını duymuş olmalıyız. Dengeli ve sağlıklı beslenmek için
nelere dikkat etmeliyiz yazımızı okumak için tıklayınız