Denemeler sayesinde adaylar sınava kadar ölçme ve değerlendirme için önemli kazanımlar elde ediyor. Ancak deneme sınavını yapmak kadar bu sınavı doğru okumak da çok hayati değerde. Doğru değerlendirilen bir deneme sınavı LYS için üniversite adayını bir adım öne geçirebilir.
Sınava doğru konuların çoğu bitiyor. Dolayısıyla deneme sınavlarındaki çıktılar daha da önem taşıyor. LYS öncesi başarı durumunu veya eksiklerini görmek isteyen adayların en çok yaptığı hata denemeyi çözdükten sonra bir kenara atmak. Hâlbuki eksikleri görüp hatalara doğru teşhislerde bulunmak ve bu yönde çalışmaları hızlandırmak çok önemli.
STRATEJİ BELİRLEMEK ŞART
Adayların, deneme sınavlarındaki çıktılara göre, çalışma şeklini, saatini, çözeceği soru tiplerini, kısaca çalışma stratejisini yeniden düzenlemesi gerekiyor. Deneme sınavlarının yapılma aralığı da hayli önem taşıyor. Doğru sıklıkta yapılmayan denemeler adaylara gereksiz külfet olabiliyor.
ÇOK SIK DENEME ZAMAN KAYBI
Deneme sınavının gerçek sınavın provası olduğuna dikkat çeken Güvender Yayınları Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal, “Bu yönüyle öğrenciyi hem teknik ve taktik hem de psikolojik anlamda sınava alıştırır. Ancak konu eksiği fazla olan öğrenciler için çok sık yapılan deneme sınavları zaman kaybı olur. Bunun yanı sıra çalışılmamış konulardan gelen sorular yapılamayacağı için adayın psikolojisini daha da bozabilir. Öğrencinin ‘başarısız olacağım’ ön yargısına kapılmasına zemin hazırlar.” diyor.
DOĞRU DENEME İÇİN 7 ÖNERİ
1-Sınav sorularını analiz etmek için ‘deneme sınavı değerlendirme defteri’ oluşturun. Deneme sınavı defterine, çözülen deneme sınavı için bütün derslerin başarı ve eksik raporu için belli sayıda yaprak ayrılmalı.
2-Deneme sınavları tam bir sınav provası niteliğinde uygulanmalı. Gerçek sınavda sınav boyunca kitapçığın başından kalkılamayacağı için bu sınavlarda da aynı özen gösterilmeli.
3-Sınavda her öğrenci kendi ders başarısına, psikolojik yapısına göre bir strateji belirlemeli. Örneğin aşırı kaygılı olan ve çözemediği sorular karşısında moral yıkımına uğrayan bir öğrenci, testin en iyi bildiği konulara dönük sorularından sınava başlamalı.
4- Deneme sınavı çözmenin bir diğer mantığı da bir grup içerisindeki pozisyonu ve başarı düzeyindeki değişimi görmek. Dolayısıyla denemenin bir sıralama sınavı olduğunu unutmamak gerekiyor. Sınav sonuçları da bu kriter göz önüne alınarak değerlendirmeli.
5-Deneme sınavı sonrası bir denemede yapılan netlerle 500 kişi arasında 100. olunurken; bir başka denemede daha fazla net yapılmasına rağmen başarı düzeyi düşmüş olabiliyor. Bu noktada ölçü, eğer denemeye sabit sayıda öğrenci giriyorsa grup içerisindeki sıralama.
Bunun dışında yüzdelik dilimdeki değişim de fikir verebilir.
6-Deneme sınavı sonrası kritik yapmak hayati önemde. Her aday, sınav sonu belli bir süreyi, hangi derslerin hangi tip sorularında ne tür hatalar yaptığını belirlemeye ayırmalı. Eğer öğrenci yanlışların nedenlerini bulmak için uğraşmaz ve çözüm yollarını araştırmazsa belli bir süre sonra aynı deneme sınavını yeniden çözdüğünde aynı sorularda hata yaptığını görür.
7-Deneme sınavı defteri, sıklıkla gözden geçirilmeli ve yapılan yanlış sorularla yüzleşmeli. Her sorunun çözümü mutlaka yapılmalı.