Demokrasi, halkın kendi kendini idare etmesi anlamına gelmektedir. İdarenin gerçekleşmesi için iradenin gerçekleşmesi gerekir. Demokrasinin sağlıklı bir yapıda oluşması için temel ilkeler bulunmaktadır. Demokrasinin temel ilkeleri demokratik bir toplum düzeninin oluşmasında etkili olmaktadır.
Demokrasi, halkın kendi kendini yönetme şeklidir. Bir rejim olarak en uyumlu olduğu sistem cumhuriyettir. Demokrasi, bazı temel ilkeler üzerinde yükselmektedir. Temel ilkeler olarak bilinen bu ilkeler demokrasinin işleyişini şekillendirmektedir.
Demokrasinin temel ilkeleri şu şekildedir:
- Çoğulcukuk
- Katılım
- Hukukun Üstünlüğü
- Milli Egemenlik
- Seçme ve Seçilme
- Siyasi Partiler
- Hürriyet ve Eşitlik
Demokrasi, hukukun üstünlüğüne dayanan bir rejim olarak insanların özgür ve eşit olarak yaşadığı bir toplumlar meydana getirmektedir. Demokrasi bağımsız ve tarafsız mahkemeler tarafından yönetilmektedir. Milli egemenlik hukukun üstünlüğüne bağlı olarak gerçekleşmektedir. Demokratik toplumlarda sosyal refah üst seviyededir. İfade özgürlüğü ve din ve vicdan özgürlüğü öne çıkmaktadır.
Milli egemenlik: Egemenliğin yalnızca milletin elinde olduğu ve milli değerlerin önemsendiği bir demokratik düzen için gereklidir.
Seçme ve seçilme hakkı: Demokrasi düzeni içinde insanların hem seçme hem de seçilme haklarıyla siyasi düzende etkili olduklarını göstermektedir.
Katılım ve özgürlük: Bireylerin özlük haklarının korunması ve siyasi, sivil kurum ve kuruluş faaliyetlerinde bulunma hakkıdır.
Eşitlik ve çoğulculuk: Bireylerin kanunlar önünde eşit olması ve çoğulcu bir toplum yapısıyla ortak hareket etmenin gerekliliği oluşmaktadır.
Çoğunluk: Demokratik toplum düzeninde çoğunluğun görüşlerinin doğru olarak kabul edilmesi ve haklarının sağlanması anlamına gelmektedir.
Hoşgörü: Bir hoşgörü rejimi olarak demokrasi birlik ve beraberliğin oluşmasını amaçlamaktadır.
Hukuk devleti: Hukuk güvenliğinin sağlanması, hakların elde edilmesi ve sosyal hakların korunması bakımından devletin kadroları ve kurumlarıyla demokrasiye katkı sağlaması anlamına gelmektedir.
Kuvvetler ayrılığı: Yasama, yürütme ve yargının birer olgu ve görev olarak farklı kurumların elinde olarak demokratik düzenin sağlanmasını amaçlayan bir düzendir. Böylece demokratik bir ortamın oluşması ve korunması sağlanmaktadır.