Demokrasi kelime anlamı olarak, demos ve krasi kelimelerinin birleşimi sonucu, halk iktidarı anlamına gelir. Demokrasinin temelinde; insan, hak, özgürlük, eşitlik, adalet gibi kavramlar yatar. Demokrasinin asıl amacı insanın özgürce gelişmesini ve yaşamasını sağlamaktır. Bunu dil, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin herkes için ister. Demokrasi; insana değer veren, kişiliğinin özgürce gelişmesini sağlayan bir yönetimdir. Demokrasi bugün ulaştığı seviyeye belli aşamalar kat ederek gelmiştir.
Demokrasi, halkın idaresine dayanan yönetim biçiminde halkın iradesinin gerçekleşmesi adına hukukun üstünlüğünün korunması, kişilerin kanunlar önünde eşit olması ve özgürlüklerin herkes için olmasıdır. Demokratik toplumlarda hür ve müreffeh yaşamak mümkündür. Demokrasi en iyi cumhuriyet sistemiyle çalışmaktadır. Demokratik uygulamalar bu şekilde gerçekleşmektedir.
Demokrasi denince akla kanunlar önünde eşitlik, hukukun üstünlüğü ve milli egemenlik gibi kavramlar gelmektedir. Hukukun üstünlüğü olmadan adaletin sağlanması mümkün değildir. Kanunlar önünde eşitlik olmadan da adaletin sağlanması mümkün değildir. Toplumun refahı ve selameti için demokratik ilkelere bağlı kalınarak demokratik uygulamaların yapılması gerekir. Demokrasinin her daim korunması gerekir.