Ödev cevabı kısaca,
Din, bireylerin inanç sistemlerini belirleyen ve ahlaki değerleri şekillendiren temel bir faktördür. Değerlerin oluşumunda din, etik prensipler, ahlaki normlar ve yaşam tarzını belirlemede önemli bir rehberlik sağlar. Din, bireylerin hayatlarında anlam arayışına yönlendirir ve toplumsal normlarla uyumlu değerleri benimsemelerine katkıda bulunur.
Din, ahlak, örf, adet, gelenek ve hukuk toplum düzenini sağlamada belirleyici olan unsurlardır. Din, ortaya koyduğu ölçülerle insanlar arası ilişkileri düzenler. Bunu yaparken bireyin ve toplumun değer yargılarını da şekillendirir. Dinî ilkeleri benimseyen bir kişi; adalet, akrabaya yardım etmek, misafire ikramda bulunmak, dürüstlük ve yardımseverlik gibi değerlere hayatında yer verir. Bu yönüyle din, kişinin düşünce dünyasına ve pratik hayatına anlam ve değer katar.
Din insanlığın sahip olduğu en köklü kurumlardandır. İnsanların sahip olduğu inançlar, örf ve adetler, ahlak, temel hukuk kaideleri ve insanlar arası ilişkilerin biçimini çoğunlukla din belirler. Evren ve yaşam hakkında insanların sahip olduğu düşünceler de temelde din ve bilime dayanır.
Bu sebeple değerler içinde din, son derece önemli bir yer tutmaktadır. Kültürün dinden soyutlanması, ayrı bir konu olarak ele alınması mümkün değildir. Dinler, birtakım hukuki ve ahlaki kurallar düzenler. Toplum içinde bu kuralların uygulanması dini bir görev olarak kabul edilir. Toplum içinde dinin bu yoğunluğu hayatın her alanına siner, değerleri şekillendirir ve yönlendirir. Bu anlamda din, kültürün esas malzemesidir.
Din; toplumsal düzeni ve barışı sağlayan değerlerimizi besleyen en önemli kaynaktır. Örneğin: Dinimizin, yardımlaşma ve dayanışmayı öğütleyen hükümleri toplumu birbirine kenetleyerek bir bütünün parçaları yapar. İnsanlar, zekât ve sadaka ile birbirlerinin yardımına koşarlar, bu vesile ile toplumsal kaynaşma ve bütünleşme gerçekleşir.