Ödev cevabı kısaca,
Değer, maddi ve manevi olmak üzere ikiye ayrılır. Kültürel, tarihî ve bilimsel ürünler maddi değerlere; inanç, gelenek, örf, âdet, düşünce ve davranışlar manevi değerlere örnek gösterilebilir.
Değer: Bir toplumda benimsenmiş ve yaşatılmakta olan her türlü düşünce, kural ve uygulamalardır. Herhangi bir söz veya davranışın, doğru-yanlış, güzel-çirkin, iyi-kötü şeklinde tanımlanmasını sağlayan ana etken değerlerdir. Bu açıdan bakıldığında günlük konuşmalarda iyi, kötü kavramları kullanıldığında ahlâki değerler; güzel, çirkin kavramları kullanıldığında sanatsal değerler; helal, haram kavramları kullanıldığında dinî değerler kastedilir.
Değerler, maddi ve manevi olmak üzere ikiye ayrılır. Maddi değer; kültürel, tarihî ve bilimsel değerlere verilen isimdir. Bir topluma ait yapılar, elbiseler, kullanılan araç ve gereçler maddi değer kapsamında değerlendirilir. Manevi değer ise bir topluma ait inanç, gelenek, örf, âdet, duygu, düşünce ve davranışlardır. Bazı eserler vardır ki hem maddi hem de manevi değerleri bir arada toplamıştır. Örneğin; tarihî camiler mimari açıdan maddi, dinî bir yapı olması nedeni ile de manevi yönü olan eserlerdir.
Değerlerimizin, devletimizin devamı ve milletimizin varlığını sürdürmesi açısından da büyük önemi vardır. Örneğin inancımız, vatanımız, bayrağımız, bağımsızlığımız, İstiklal Marşı’mız ve devletimiz bizler için önemli birer değerdir. Bizler önem verdiğimiz bu değerler için gerektiğinde canımızı seve seve feda etmekten kaçınmayız. Nitekim; 15 Temmuz akşamında vatanımız, bayrağımız, devletimiz ve bağımsızlığımız için genci ve yaşlısı ile ölüme koşarak, şanlı ecdadımızın Çanakkale’de yaptığı kahramanlığın bir örneğini sergilemiş bir milletiz.