Türkler tarihte birçok coğrafyada yaşamışlardır. Türkler göçebe olarak ve yerleşik düzende olarak hayatlarına devam etmişlerdir. Dede Korkut da eserlerinde Türklerin hayat tarzından bahsetmektedir.
Dede Korkut hikayelerine göre Türkler çadırlarda, kır alanlarında, dağ eteklerinde, ırmak kenarlarında, düz ovalarda çadırlar kurarak obalar şeklinde yaşamaktadır.
Eski Türklerin hükümdarlarına Kağan adı verilirdi. Yaşamlarını Boylar halinde sürdürürlerdi. Boylar Kağana bağlıydı. En büyük özellikleri arasında çok savaşçı olmaları gösterilebilir. Hayvancılık ve avcılıkla geçinirlerdi ve bu alanda oldukça ustalaşmışlardı.
Törelerine oldukça bağlıydılar. Atları evcilleştiren ilk toplum oldukları söylenmektedir. Oldukça iyi ok atma yeteneklerine sahiplerdi. Eski Türklerde küçük erkek çocuğu, baba ocağını devam ettiren kişidir.
Oğlu olanlar akotağda, kızı olanlar kırmızı otağda, çocukları olmayanlar ise kara otağda ağırlanırlardı. Göçebe bir toplumdu ve çadırlarda yaşarlardı. Ailenin reisi baba olsa da, kadınları da çok güçlü kişilerdi.
- Devletin hükümdarına Kağan denilirdi.
- Boylar halinde yaşarlardı.
- Boylar Kağana bağlıydı.
- Kağan halkı için toy (toplantı/şenlik) düzenlerdi.
- Törelere bağlıydılar.
- Halk konargöçer olarak yaşardı.
- Hayvancılıkla uğraşırlardı.
- Çadırlarda yaşarlardı.
- Ata binmeyi ve ok atmayı çok iyi bilirlerdi.
- Savaşçıydılar.
- Ailenin reisi babaydı. Hatunların da sözü geçerdi.
- Eski Türklerde küçük oğlan, baba ocağını devam ettiren kişiydi
- Oğlu olanların ak otağda, kızı olanların kırmızı otağda, çocuğu olmayanların ise kara otağda ağırlanırdı.