Darısı başımıza deyimi nereden gelmektedir

Günümüzde iyi bir haber alındığı zaman, darısı başımıza denilmektedir, bu sözün nereden gelmiş olabileceği konusundaki düşüncelerinizi söyleyiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türk geleneğine göre gelin güveyi eve gelince avluda para, şeker, buğday, darı vb. saçı serpilir. Gelinin başına atılan bu saçıyı düğüne katılanlar ve özellikle çocuklar kapışır. Buradaki para serveti, şeker ağız tadı, buğday ve darı da nimeti simgeler. Saçı olarak para ve şeker bulamayanlar ve fakir olanlar, yalnızca darı serperlermiş. Bu deyim de bu âdetin yadigârıdır.

  • Eski Türklerde “Darı” önemli bir besin kaynağıdır. Yeme kültüründe önemi vardır. Kök Türk yazıtlarında da “darı” ifadesi geçer.
  • Evlenen gelinin başı üzerinden para, şeker, buğday ve darı serpilirmiş.
  • Para serveti, şeker ağız tadı, buğday ve darı ise nimet ve bolluğu simgelermiş.
  • Darının gelinin başı üzerine atılması iyi bir olaydır.
  • Bu güzel olayın bizimde başımıza gelmesi, darının bizimde başımızdan atılması anlamında günümüze kadar gelmiştir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri