Yeni yönetmelikte en dikkat çekici değişikliklerden birini kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan ve dershanelerin yerine getirilen özel kurslarla ilgili madde oluşturuyor. Dershanelerin kapatılması kararı Anayasa Mahkemesi’nden dönünce çare olarak özel kurslarda 3 ders sınırlaması getiren Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay’ın iptal kararını uygulamamanın yolunu da buldu. Danıştay’ın ‘kısıtlama yapamazsınız’ hükmüne rağmen sınırlama korundu. Sadece 3 ders sınırı 5’e çıkarıldı.
Buna göre özel öğretim kursları, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe grubu olarak belirlenen bilim gruplarından en fazla 5’inden eğitim verebilecek. MEB, Danıştay ve bölge idare mahkemesi kararlarıyla görevine dönmeye hak kazanan 8 bin 400 okul müdürü için de yargı kararlarını yok saymıştı. Müdürlere mülakat gibi yeni engeller getirilmişti.
Okulu devretmek adeta yasak
Yeni yönetmeliğe özel okul ve kursların devri ile isim değişikliğini zorlaştıran bir madde de ekledi. Yönetmeliğe “Kurumlar; tabela, reklam, ilan ve her türlü iş ve işlemlerinde sadece kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatında yer alan kurum adını kullanır.” ifadesi konuldu. Eğitim kurumunu devralan yeni kişi yada kurum değişikliğe gitmek istediğinde tekrardan ruhsat almak zorunda kalacak. Haklarında adli veya idari soruşturma bulunan kurumlar, bursluluk sınavı yapamayacak; araştırma, yarışma ve sosyal etkinlik düzenleyemeyecek. Bu kurumlar, eğitim ve öğretim desteği kapsamına alınmayacak.
Yönetmelik değişikliğini değerlendiren Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe, kurumların devir işlemlerine getirilen sınırlamanın anlamsız olduğuna dikkat çekti: “Bakanlık bir yandan özel okul sayısını arttırmaya çalışıyor bir yandan da böyle engeller koyuyor.”