Daha fazla ve daha uzun ötmek için çaba gösteren Denizli horozlarının başına gelen olay hangisidir

Daha önce hiç öterken bayılan horoz duymuş ya da görmüş müydünüz? İşte ötmesiyle meşhur Denizli’nin sembolü olan Denizli horozunu tanıyalım…

TRT 1'de yayınlanan Kendi Düşen Ağlamaz 16 Şubat Perşembe günü yayınlanan yarışma sorusu;

Yarışmacılar Tibişler gurubu Gülce, Zeynep ve Buse Özyeğin ve Yeditepe Üniversitesinde öğrenciler;

4. Soru 200.000 TL Soru : Daha fazla ve daha uzun ötmek için çaba gösteren Denizli horozlarının başına gelen olay hangisidir  

A- Bayılmak 80.000 TL

B- Yumutlamak

C- Dili tutulmak 80.000 TL

D- Tüyü dökülmek 40.000 TL

Doğru Cevap: Bayılmak

Denizli horozu neden bayılır?
Daha önce hiç öterken bayılan horoz duymuş ya da görmüş müydünüz? İşte ötmesiyle meşhur Denizli’nin sembolü olan Denizli horozunu tanıyalım…
Denizli’nin sembolü olan “Denizli Horozu”, renk ve vücut yapısı itibariyle ahenkli uzun ve güzel ötüşleriyle, ilimize en uzak yörelere kadar isim yapmış yerli bir ırkımızdır.
Bazılarına göre Osmanlı imparatorluğu zamanında Arnavutluk’tan İstanbul’a getirilen uzun ötüşlü Berat horozlarının Denizli’ye getirilmesi ve Denizli’deki yerli tavuklarla melezleşmesinden oluştuğu üretildiği söylenmekte ise de bu doğru değildir.
Zira renk ve vücut yapısı bakımından aralarında hiçbir benzerlik yoktur. Denizli Horozu bu bölgedeki insanların eskiden beri uzun ötüşlü horozlara gösterdikleri özen sonucu kendiliğinden oluşmuş bir ırktır.
Denizli horozunun gözleri siyah ve sürmelidir. Bacakları koyu gri veya mor, ibik balta ibik şeklinde, kulakçık kırmızı veya kırmızı üzerinde beyaz benekli genel renk, siyah kirli beyaz ortaklaşa karışım halindedir. Bazen kanat tüyleri üzerinde kahverengi renkler bulunur. Al horozlarda ise siyah-kırmızı ortaklaşa karışım halindedir. Canlı ağırlık ortalama 3-3.5 kg civarındadır.
Denizli horozları renklerine, vücut yapılarına ve ibik şekillerine göre 3′e ayrılır. Renklerine göre demirkır, pamukkır, kınalı, al, siyah ve kürklü olmak üzere 6 tipe ayrılırlar. Vücut yapılarına göre yüksek boyun, sülün, ve küpeli olmak üzere 3 tipi vardır. ıbik şekillerine göre ise geniş ıbik ve dar ıbik olmak üzere 2 tipi vardır.
Denizli horozunun sesi, tonuna ve netliğine göre de sınıflandırılır. Ses tonuna göre ince, davudi, kalın ses olmak üzere 3′e ayrılır. Davudi ses, ince sesle kalın ses arasında ve kalın sese yaklaşan tek bir sestir. Niteliğine göre net ses, hüzünlü ses, cırtlak ses, dalgalı ses (alaycı ses) olmak üzere 4′e ayrılır.
Denizli horozlarının ötüşleri bütün kabiliyetin ortaya konulmasıyla yapılır. Ötüşleri, ötüş anındaki vücut pozisyonuna göre aslan ötüş, kurt ötüşü, yiğit ötüşü, pus ötüşü olmak üzere 4′e ayrılır.
İyi bir Denizli horozunda görünüş canlı bacaklar, boyun uzun ve kuvvetli göğüs, geniş ve derin kuyruk, dik başa doğru meyilli olmalıdır. Tavukta da aynı özellikler aranır. Denizli horozlarının birinci yılda ötüş uzunlukları 20-25 saniye olmaktadır. Denizli horozu ötmeye başladığında onu durduran tek şey bayılarak düşmesidir. Kendinden geçene kadar öter.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yarışma Soruları Cevapları Haberleri