Kurtuluş Savaşı sürmekte iken halkın yaşamı büyük oranda sekteye uğramıştır. Ancak kültür ve eğitim ile ilgili işlere hız kesmeden devam edilmeye çalışılmıştır. Savaş sırasında kurulmuş olan ilk milli hükümet Maarif Vekaleti’ni kurmuştur. Maarif Vekaleti, Eğitim Bakanlığı anlamına gelmektedir. İşte Mehmet Akif Ersoy ve Halide Edip Adıvar gibi aydınlarımızın; bilim, kültür ve sanat adamlarımızın doğuşu bu şekilde olmuştur. Bu insanlar İstanbul’dan Anadolu’ya gidip diğer insanları eğitmeye çalışmışlardır.
Cumhuriyet Dönemi’nde Eğitim Alanındaki Değişimler
- Tevhid-i Tedrisat (Öğretim birliği) Kanunu ile bütün okullar Eğitim Bakanlığı’na bağlanmış ve bu sayede eğitim-öğretim birliği sağlanmıştır.
- Medreseler kaldırılmış, din görevlileri yetiştirmek için imam-hatip okulları ve ilahiyat fakülteleri açılmıştır.
- Eğitimde; çağdaş, demokratik ve laik bir sistem benimsenmiştir.
- Okuma yazmayı kolaylaştırmak ve okuryazar oranını artırmak amacıyla yeni Türk harfleri kabul edilmiştir (1 Kasım 1928).
- Tarih ve dil konularında millîleşme hız kazanmıştır.
- Kadınların eğitimine de önem verilerek karma eğitim sistemi uygulanmıştır.
Cumhuriyetin ilanından sonra da eğitim alanındaki yenilikler hız kesmeden devam etmiştir. Bunlar arasında tevhidi tedrisat kanunu (öğretim birliği yasası), medreselerin kapatılması, maarif teşkilatı kanunu (milli eğitim bakanlığı), harf inkılabı, millet mekteplerinin açılışı, halk evlerinin kuruluşu, köy enstitüsü projeleri, Türk Tarih Kurumu açılışı, Türk Dil Kurumu açılışı ve üniversite reformu bulunmaktadır.