Cuma günü neden mübarektir

Güneşin doğduğu günlerin en faziletlisi ya da en üstünü Cuma günüdür. Cuma gününü, diğer günlerden ayıran özellikleri nelerdir, Cuma günleri neden mübarektir?

İslamiyet dinine göre en faziletli gün Cuma günüdür. Cuma günü yapılan duaların, kılınan namazların ve okunan Kur'an-ı Kerim'in daha fazla sevabı vardır. Peki, Cuma gününü diğer günlerden ayıran nedir; Cuma günü neden daha mübarektir?

Cuma günü neden önemli?

Cuma günü Müslümanların bayramıdır. Çünkü Adem o gün yaratılmış, o gün cennete yerleştirilmiş ve o günde cennetten çıkartılmıştır.

Demek ki Cuma günü, insanlığın ilk yaratıldığı, cennete yerleştirildiği ve yeryüzü halifesi olduğu bir gün olduğu için insanların bayramı olmuştur.

Çeşitli hadiselere göre Cuma, haftalık ibadet olarak öncelikle Yahudi ve Hristiyanlara taktir edilmiş ancak onlar bu konuda kanaat getirmemişler. Yahudiler için Cumartesi Hristiyanlar için de Pazar günü dini bayram olarak bilinir. Cuma günü ise Müslümanların önemli bir bayramıdır.

Cuma günü yapılan ibadetler kabul ediliyor

Bu gün yapılan dualar, kılınan namazlar ve okunan Kuranı- Kerim daha hayırlı. Müminlerin yaptığı iyi niyetli dualar hayırlara ulaşıyor.

Cuma günü Müslüman’ın bayramıdır. Bugün mümin heyecan içinde uyanmalı, kişisel temizliklerini yapmalı ve camiye gitmelidir. Öğle ezanı öncesi hutbe dinleyen ve namaz kılan kimse önceden işlemiş olduğu günahların affedilir (Buhari, Cuma 19) Bu günü önemsemeden üç Cuma art arda terk eden kimsenin kalbi mühürlenir. Müslümanların kalabalık bir şekilde birleştiren bu mübarek gün hacc-ı ekber  (büyük hac) olarak adlandırılır.

Cuma günü yapılması gereken kişisel temizlikler

  • Boy abdesti almak (bazı alimlere göre farzdır)
  • Tırnak kesmek, dişi fırçalamak ya da misvakla temizlemek
  • Güzel ve temiz elbiseler giyinmek
  • Güzel kokular sürmek

Cuma günü ile ilgili ayetler

- Ey iman edenler, cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. (cum'a suresi / 9)

- Cuma namazı kılınınca yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz."(Cum'a sûresi (62), 10 )

Cuma günü ile ilgili hadisler

- Allah indinde günlerin seyyidi Cumadır. O, kurban ve Ramazan bayramı gününden de kıymetlidir.) (Buhari)

- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivayete göre, Peygamber Efendimiz ( s.a.v) şöyle buyurdu: Cuma günü melekler mescidin kapılarına oturur, insanları geliş sırasına göre yazarlar. İnsanlar o gelişlerine göre; deve bağışlamış, sığır bağışlamış, koyun bağışlamış, tavuk bağışlamış, serçe bağışlamış ve yumurta bağışlamış kimselerin sevabı gibi sevap kazanırlar. (Buhari, Cuma: 31; Müslim, Cuma: 7)

- Ümmetinin bayramları içinde Cumadan daha kıymetli bayram yoktur ve o günkü iki rekat namaz, Cuma günü dışındaki bin rekattan efdaldir.) (Deylemi)

- Semure (r.a)’den rivayete göre, şöyle demiştir: Peygamberimiz ( s.a.v) şöyle buyurmuştur: Kim, Cuma günü abdest alırsa; ne güzel yapmıştır. Kim de guslederse, daha değerli bir iş işlemiş olur. (Müslim, Cuma: 1; Tirmizi, Cuma: 356)

- Allah c.c, bugünden itibaren kıyamete kadar size Cumayı farz kıldı. Adil veya zalim bir imam, başkan zamanında küçümseyerek veya inkâr ederek Cumayı terk edenin iki yakası bir araya gelmesin! Böyle bir kimse tevbe etmezse, onun namazı, zekatı, haccı, orucu ve hiçbir ibadeti kabul olmaz.) (İbni Mace)

- Günlerin en kıymetlisi Cumadır. Cuma günü, bayram günlerinden ve aşure gününden daha kıymetlidir. Cuma, dünyada ve Cennette müminlerin bayramıdır.) (Riyadun-nasıhin)

- Ebu Hüreyre (r.a)’den rivayete göre, Peygamber Efendimiz ( s.a.v) şöyle buyurmuştur: Güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür. Adem (a.s) o gün yaratıldı, o gün Cennete konuldu ve o gün Cennetten çıkarıldı. (Müslim, Cuma: 5; Tirmizi, Cuma: 353)

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Dini Bilgiler Haberleri