Çölde yaşayabilen develer uzun süre susuz kalmaya nasıl uyum sağlamış olabilirler

Çölde yaşayabilen develer uzun süre susuz kalmaya nasıl uyum sağlamış olabilirler bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnanılmaz özelliklere sahip olan develer, çöl sıcaklarında uzun süre susuz yaşayabilecek şekilde yaratılmışlardır. 10 dakikada 130 litre su içebilen develer, günler süren yolculuklarında ihtiyaçları olan sıvıyı midelerinde depolayabilirler. Normal şartlarda çoğu memeli hayvan, dışarısının sıcaklığı fazla olduğunda soğumak için terler. Bu şekilde vücutlarındaki su, kısa zaman içinde ter yolu ile dışarı atılır.

Ancak develer terlemek yerine vücut sıcaklıklarını normal vücut sıcaklıklarının 11°C üstüne kadar arttırırlar. Böylece, vücutlarındaki suyu uzun süre muhafaza edip, sudan maksimum derecede faydalanırlar.

Öncelikle, diğer memelilerde gözlenebilen yağın vücuda yayılarak depo edilmesinin aksine, develerde yağın tek bir bölgede toplanması daha az terlemelerine yardımcı olur. Ortalama vücut sıcaklıkları 37°C olan develer, kürklerinin de desteğiyle ısı dengelemesini ayarlayarak sıcaklık 42°C’yi buluncaya kadar neredeyse hiç terlemezler, böylece su ve enerjiden yüksek tasarruf sağlarlar. Geniş vücut sıcaklığı aralığına ek olarak, gündüz soğurdukları ısı enerjisinin bir kısmını gece serinliğinde kaybetmeleri de su tasarrufuna katkıda bulunur.

Develerin susuzlukla mücadelede en etkili yapıları ise küçük ve oldukça oval yapıdaki elastik kırmızı kan hücreleridir. Su içen devenin alyuvarları esneklikleri sayesinde 2,5 kata kadar şişerek daha fazla su taşıyabilir. Susuz kalındığında kan plazmasının hacmi azalarak kıvamı artar. Bu durumda kan akış hızını sabit tutabilmek için damarlar daralır. Küçük ve eliptik şekilli deve alyuvarları kümelenme ve yığılma olmadan akışkanlığını koruyarak damarlardan rahatlıkla geçebilir. İnsanlarda vücut sıvısı kaybetme oranı %15’te hayati risk oluştururken develer bu oranı %40’a kadar tolere edebilir

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri