Çocuğum ders ‘ÇALIŞMIYOR’

Ebru KODAK

Çocukların ders çalışma alışkanlığı kazandığı dönem ilköğretim yılları. Anne-babalar bu süreçte onlara eşlik ederse,  sonraki yıllarda ders çalışmak onlar için işkenceye dönüşmeyecek.

Uyarıcı bombardımanına maruz kaldığımız bu çağda çocuklarımızdan kendi başına derse oturmalarını beklemek bir hayal sanırım. Elindeki telefonu, tableti ve bilumum teknolojik aleti bırakıp ders çalışmaya yönelmesi büyük bir mücadele aslında. “Çocuğum, biz olmadan kesinlikle derse oturmuyor. Dersin başına oturduğunda hemen sıkılıyor.’’ ifadeleri birçok ebeveynden sıklıkla duyduğumuz cümleler.

İlköğretim yıllarıalışkanlık kazanma dönemi

Ders çalışma alışkanlığı kazandırma açısından en önemli dönem, ilköğretim dönemidir. Veliler özellikle ilk iki yılı iyi değerlendirmeli. Ders çalışma alışkanlığının henüz oturmadığı bu dönemde çocuğunuzla birlikte derse oturmanız, ona yol göstermeniz gerekli. Bu konuda öğretmenlerinden de mutlaka destek almalısınız.

NELER YAPILABİLİR?

Öncelikle evdeki uyarıcıları azaltmanız gerekli. Odasında televizyon, tablet gibi araçlar hafta içi ya da en azından dersi bitene kadar atıl hâle getirilmeli. Bu konuda anne-baba olarak ortak tutum geliştirmelisiniz.

Evde çalışma sistemi oturana kadar sessiz bir ortam sağlamalısınız.

İlkokul birinci sınıfta -özellikle ikinci dönemde- çocuklarınızın ödevlerini birlikte okuyarak yapmalısınız. Çünkü bu yaştaki çocukta ödev bilinci henüz oturmamıştır.

Çocuğu uzak  tutmaya çalıştığımız teknolojik araç gereçlerden siz de uzak olmalı, bu süreçte çocuğunuza eşlik etmelisiniz.

İlk zamanlar çalışmasına eşlik etmeniz, çocuğunuzun çabuk sıkılmasını önleyecek ve alışma sürecini hızlandıracaktır.

İlkokul ikinci sınıf ve daha üst sınıflarda okuyan çocukları olan ebeveynler, gerektiği zaman onlara yardımcı olup yaptıklarını kontrol etmekle iktifa etmeli.

Ders çalışma alışkanlığı kazandırma sürecinde ebeveynin dikkat etmesi gereken en önemli husus, çocuğun dikkatini topladığı süreyi tespit etmek. Çocuğunuzun dikkati dağılınca ya da zihninin yorulduğunu hissettiğinizde küçük bir ara verebilirsiniz. Sizin hedefiniz dikkat süresini kademeli olarak artırmak olmalı.

EBEVEYNLERİN KULLANDIĞI YANLIŞ YÖNTEMLER

Anne babalar, okuldan eve gelen çocuğun yemek yedikten hemen sonra oturup dersini bitirmesini isterler. “Önce dersini bitir, sonra rahat rahat oynarsın.” cümlesini, zaman kavramı henüz oturmamış ilköğretim çocuğunun anlamasını beklemek yanlış. Çocuk anı düşünür. ‘Az sonra, yarın’ çocuk için bilişsel olarak uzak zamanlardır.

Çocuğun hemen derse oturmasını beklemek kadar oyuna doyduktan sonra oturmasını beklemek de yanlıştır. Süreyi siz ayarlamalısınız. Bir-bir buçuk saatlik bir dinlenme çocuğa yeterli gelecektir.

Çocuğun bütün derslerini bir oturuşta bitirmesini beklemek. Çocuğunuza ara vererek ders çalıştırmalısınız. Ancak mola süresini de siz ayarlamalısınız. Çocuktan bu konuda iradeli bir tutum beklemeyin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.