Yazının bulunuşu beş bin yıl önceye dayanmaktadır. Yazının icat edilmesi ticari ve sosyal faaliyetlerin gelişmesi olarak bir ihtiyaç dahilinde ortaya çıkmıştır. İlk yazılar, simgelerin karşılığı olarak yazılmıştır. Simgelerin kullanılmasıyla yazılan cümleler resimli yapılarıyla ilk yazı stillerini ortaya çıkarmıştır.
Tarihte çivi yazısını ilk kez Sümerler kullanmıştır. Çivi yazısıyla birlikte simgelerden oluşan alfabeleri kısa sürede geniş coğrafyalara yayılmıştır. Böylece bu coğrafyalarda da alfabeler üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Özellikle Mısırlılar ve Fenikeliler tarafından yazı araçları ve alfabeler üzerinde çalışılmıştır. Yazı araçlarının geliştirilmesinde Mısırlılar, alfabenin geliştirilmesinde de Fenikeliler etkili olmuştur. Akadlar yazının Anadolu’ya gelmesinde etkili olmuştur.
Çivi yazısını kimler buldu
Bugünkü ipucumuz insanlık tarihinde yaşanan ilklerden geliyor sevgili hadiciler. Çivi yazısı, çok eski devirlere ait olan Mezopotamya'daki kavimlerin kullandıkları bir yazı çeşididir. Peki sizce, taşların üzerine, resimler ya da harfler ile özel bir teknik kullanılarak ortaya çıkan çivi yazısını kimler bulmuştur?
Cevap: Sümerler
Çivi Yazısı
İlk yazı örnekleri M.Ö. 3300 yıllarında Sümerlerin Uruk şehrinde bulunmuştur. Bulunan bu yazılar, ucu sivri araçlarla yazıldığından çivi yazısı ismini almıştır. Sümer yazısı, ya da çivi yazısı adı verilen bu yazı, Sümer rahipleri tarafından tapınak ve depolardaki malları kayıt altına almak amacıyla kullanılmıştır. Buradaki asıl amaç, depolardaki malların isimlerinin belirlenerek birbirleriyle karışmasını önlemek olmuştur. Sümerlerden sonra başka milletler de çivi yazısını geliştirip kullanmışlardır. Bunlar; Akadlar, Elamlar, Hititler, Urartular ve Fenikeler gibi uygarlıklardır. Birçok kavim tarından kullanılan ve çözülmesi zor olan çivi yazısı, 1844'te bir İngiliz subay olan Henry Ravlinson tarafından çözülmüştür. Böylece ilk uygarlıklara dair bilgiler de gün yüzüne çıkarılmaya başlanmıştır. Bu yazı tipi papirüs'ün icat edilmesiyle son bulmuştur.