Cinsiyetin belirlenmesinde etkili olan kromozom erkek bireylerden mi gelir yoksa dişi bireylerden mi

Cinsiyetin belirlenmesinde etkili olan kromozom erkek bireylerden mi gelir yoksa dişi bireylerden mi bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Annelerimiz (biyolojik olarak dişi olan insanlar) biyolojik olarak XX kromozomlarına sahiptirler. Dolayısıyla dişiler yavruya her zaman X kromozomu aktarabilirler. Hiçbir zaman Y aktaramazlar. Babalarımız (biyolojik olarak erkek olan insanlar) ise XY kromozomuna sahiptir.

Ülkemizde pek çok çiftimizin mevcut bilgisinin aksine kadının çocuğun cinsiyetinin belirlenmesinde hiçbir katkısı yoktur ve doğacak çocuğun cinsiyetini erkekten gelen sperm belirler. Sağlıklı bir bireyde genetik şifremizin kayıtlı olduğu 23 çift (toplamda 46) kromozomumuz vardır; bu kromozomların 23’ü anneden 23’ü babadan gelir. Bu çiftlerden cinsiyet ile ilgili olarak kadınlarda iki adet “X” (dolayısı ile XX) kromozomu, erkeklerde ise bir “X” bir de “Y” kromozomu mevcuttur.

Erkeklerin genetik yapısı ise 46XY’dir. Dolayısıyla bazı sperm hücrelerinde X kromozomu bazılarında ise Y kromozomu vardır. Y kromozomu taşıyan bir sperm yumurtayı döllerse erkek bebek, X kromozomu taşıyan sperm yumurtayı döllerse kız bebek olur. Dolayısıyla doğacak bebeğin cinsiyeti, galip gelen spermin X ya da Y kromozomu taşımasına bağlıdır. Erkekten gelen sperm hücreleri de ya “X ya da “Y” kromozomu taşıdığı için yumurta eğer “X” kromozomu taşıyan bir sperm ile döllenir ise doğacak çocuk kız (“XX”), eğer “Y” kromozomu ile döllenirse doğacak çocuk erkek (“XY”) olur.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri