Çiftbozan vergisi nedir

Osmanlı Devleti'nde toprağı üst üste iki yıl ekmeyen çiftçiden alınan vergidir. Üretimin devamını sağlamak için koyulmuş bir vergi.

Osmanlı Devleti, çok kültürlü yapısıyla geniş coğrafyalarda hüküm sürmekteydi. Devletin iktisadi istikrarı ve kalkınması toplanan vergilerle sağlanmaktadır. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmekte olduğu Osmanlı Devleti’nde halk daha çok bu servetler ve sermayeler üzerinde vergi vermektedir.

Tarım alanlarından alınan vergiyle çiftçiler mükellef tutulmaktadır. Tarım vergilerinden biri de çift bozan vergisidir. Çift bozan vergisi, tarım arazilerini üç yıl üst üste mazeret bildirmeden ekim için kullanmayan çiftçilerden alınan vergidir.

Çift bozan vergisinde, tarım arazilerinin verimliliğinin korunması, tarımın devamlılığının sağlanması, iktisadi istikrarın korunması, üretimin devamı, verimliliğin artması ve ithalat ve ihracatın gelişmesi gibi nedenler etkilidir. Bu nedenle bir yaptırım olarak toplanmaktadır. 

Osmanlı Devleti tarım arazilerini üç yıl üst üste, mazeret bildirmeden, ekim için kullanmayan çiftçilerden “Çiftbozan Vergisi” denilen bir vergi alırdı. Bilindiği gibi, Osmanlı Devletinin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıydı. Bu yüzden vergiler halktan daha çok bu mal varlıkları üzerinden alınırdı. Tarım vergilerinden biri de çiftbozan vergisi idi. Bu verginin maksadı sadece devletin bütçesine katkı değildi. Birinci hedef halkın gıda maddesi sıkıntısı yaşamaması, ikincisi ise şehirlere göçü önlemekti.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

HABERLER Haberleri