Çiçek Düzenlemecisi;
• Çiçeklerin ve malzemenin alınacağı yerleri belirler,
• Çiçekleri cinslerine göre ayırır, işlenebilir hâle getirir, onların dayanıklıklarının artmasını sağlar,
• Çiçeklerin saksılarını veya monte edilecekleri kapları hazırlar,
• Çiçeklerin sergileneceği vitrini düzenler,buket, aranjman ve çelenk hazırlar, iç ve dış mekanı süsler,sipariş alır, fiyat belirler ve çiçekleri etiketler,
• Satış işlemlerini yapar,siparişlerin kaydını tutar, teslim formu hazırlar, siparişin yerine ulaşmasını sağlar ve fatura düzenler.
Bu mesleği yapacak kişilerin; sabırlı, insanlarla iyi ilişkiler kurabilen, el becerisi olan, tertipli, düzenli, ikna yeteneği olan, yaratıcı kişiler olması gerekir. Çiçekçiler açık alanlarda veya kapalı ve nemli ortamlarda çalışırlar. Açık alanda çalışanlar her türlü iklim şartlarında çalışma durumunda olabilirler. Çalışma yoğunluğu özel gün ve mevsimlere bağlı olarak değişmektedir. Diğer çalışanlar ve müşterilerle iletişim hâlindedirler.
Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda başvuru olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin bahçeçilik alanı Çiçek Düzenlemeciliği dalında, kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir.
Türkiye’de süs bitkileri ve kesme çiçek yetiştiriciliğinde gözlenen teknolojik gelişmeler ve çeşitlilik çiçekçilik mesleğini olumlu bir şekilde etkilemektedir. Süs bitkilerindeki çeşitlilik, özellikle bitki materyali ithalatıyla giderek artmakta, bu da meslekte gelişme ve hareketlilik sağlamakta, talebi olumlu yönde artırmaktadır. Çiçek Düzenlemecileri kendi iş yerlerini de açabilirler.
Benzer Meslekler;
- Satış Elemanı
- Tezgahtar