Ödev cevabı kısaca,
Çevremdeki yaşlı insanlara yardım ediyorum. Onlara alışveriş konusunda, bir yere gidecekleri zaman, bir ihtiyaçları olduğu zaman yardım ediyorum. Anneme ev işlerinde yardım ediyorum. Evin bazı işlerinde ben de yardımcı oluyorum. Otobüste büyüklere yer veriyorum.
Yardımseverler, yardım ederken bunu kimseye göstermeden gizli bir şekilde yapmalıdır. İhtiyaç sahibinin onurunu kıracak bir davranışta bulunmamalı, yapılan yardım ve iyilikleri başa kakmamalı ve karşılık beklemeden sadece Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmak için yardım yapmalıdır.
Her konuda insanlara güzel örnek olan Hz. Peygamber (s.a.v.) yardımseverlikte de örnek olmuş ve cömertlik hakkında şöyle buyurmuştur: “Cömert, Allah’a yakın, cennete yakın, insanlara yakın, ama cehennemden uzaktır. Cimri ise Allah’tan uzak, cennetten uzak, insanlardan uzak, ama cehenneme yakındır. Cömert cahil, Yüce Allah katında cimri abidden daha sevimlidir. “ (Tirmizi, Birr, 40.) Yardımlaşma insanı cimrilikten uzaklaştırır. Yardımlaşma zengin ile yoksul kimse arasındaki sevgi, merhamet ve kardeşlik duygularını güçlendirir. Böylece toplumunda denge ve huzur sağlanmış olur.
İnsanların başı sıkıştığında, hastalandığında ya da tek başına kaldığında hiçbir menfaat beklemeden ona yardım elini uzatacak ve sıkıntılarını paylaşacak yardımseverlere ihtiyacı vardır. Bizler de yardımseverliği güzel bir ahlaki davranış olarak benimsemeli, çevremizdeki ihtiyaç sahibi insanlara hiçbir menfaat beklemeden maddi veya manevi olarak yardım etmeliyiz. Yardımseverlik duygusu insanı bencillikten ve cimrilikten uzaklaştırır, çevresindekilere karşı duyarlı ve cömert bir insan olmasını sağlar.