Çevremizdeki nesnelerin sesini, rengini, kokusunu, sertliğini, yumuşaklığını, sıcaklığını vb. özelliklerini duyu organlarımız

Çevremizdeki nesnelerin sesini, rengini, kokusunu, sertliğini, yumuşaklığını, sıcaklığını vb. özelliklerini duyu organlarımız sayesinde hissederiz. Acaba bu duyu organları nasıl çalışmaktadır?

Göz: Göz, bütün canlıların görme organıdır. Dış çevreden ışık alarak görmeyi sağlar. Gözün yapısında görme duyu hücreleri ile görüntüyü beyne ileten görme duyu sinirleri bulunur. Görme duyu hücreleri tarafından alınan uyarılar, görme duyu sinirleri ile beyne iletilir ve gelen uyarıların burada değerlendirilmesiyle görme olayı gerçekleştirilir.

Kulak: Kulak, bütün canlıların duyma organdır. İnsanın kulağı dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşur. Dış kulağın topladığı sesler, kulak yolu aracılığı ile önce orta kulağa, oradan da çekiç, örs ve üzengi ile iç kulağa gönderir. İç kulağa ulaşan ses salyangoz ismi verilen sinir ucuyla beyne gider. Böylece duyma gerçekleşir.

Burun: Burun hem koku alma hem de solunum organımızdır. Burun soluduğumuz havayı temizler, ısıtır ve kokusunu algılamamızı sağlar.

Deri: Deri dokunma duyumuzdur. Deri bütün vücudumuzu kapladığı için en büyük duyu organımızdır. Deri ile dokunmayı, ısıyı, ağrıyı vb. hissederiz. Ayrıca deri solunum ve boşaltıma yardım eder, vücut ısısını dengede tutar.

Dil: Dil, tat alma organıdır. Ayrıca çiğneme, yutma ve konuşmaya da yardımcı olur.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri