Çentik vadi nedir, özellikleri nelerdir

Çentik vadi nedir, özellikleri nelerdir, Türkiye'de nerelerde görülür bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Çentik Vadi, çeşitli niteliği bünyesinde barındıran bir vadi çeşididir. Farklı oluşum yapısından dolayı önemli bir konuma sahiptir. Çentik vadilerinin en bilinen bir başka ismi de V Vadileridir.

Çentik Vadiler, akarsuların derini aşındırması ile V biçiminde, tabansız ve genç biçimde oluşan vadileri kapsamaktadır. Türkiye’de bahsedilen bu akarsular denge profiline henüz ulaşmamış olan genç akarsulardır. Ülkemizde pek çok çentik vadi bulunur.

Çentik vadilerinin özellikleri nelerdir

  • Çentik Vadinin kertik vadi ya da V şekilli vadi gibi isimleri bulunur.
  • Çentik Vadi, akarsuların derinlere aşındırması ile birlikte gelişen ve dağların daha yüksek bölümlerinde mevcut halde bulunan vadilere denir.
  • Vadi tabanları oldukça dar olan Çentik Vadiler, dar vadi şeklinde de bilinmektedir.
  • Çentik Vadi tabanını çoğu zaman yalnızca akarsu yüzeyi oluşturur.
  • Vadilerin ilk meydana geliş aşamasıdır.
  • Yana herhangi bir aşındırma gelişmemiştir. Bundan dolayı yalnızca derine aşındırma süreci gerçekleşmiştir.
  • Türkiye üçüncü zamanda yükselmiş, yüksek ve dağlık arazi olması sebebi ile bünyesinde çok sayıda çentik vadi bulundurmaktadır.
  • Dağ yamacı üzerinde eğimin çok olmasından dolayı, akarsuyun akış hızı oldukça yüksektir. Akarsu bu alanda derine doğru kuvvetli aşındırma yapar.

Çentik vadi Türkiye'de nerelerde görülür

Çentik Vadi, V biçiminde oluşum gösteren derin ve dar akarsu yataklarıdır. Karadeniz Bölgesinde ve Doğu Anadolu Bölgelerinde Çentik Vadiler oldukça yaygın bir şekilde görülür. Ülkemiz genç oluşumlu bir yapıya sahiptir ve bu nedenle bu tür vadiler çok fazla bulunur.

Akarsu vadileri neden v biçimindedir

Çentik Vadi, akarsuların derini aşındırması sebebi ile V biçiminde olan, genç ve tabansız yapıya göre oluşan vadilerdir. Tabanlı Vadi, akarsu yatağını taban düzeyine yaklaştırdığında derine aşınımı daha da yavaşlamaktadır. Yatak eğiminin azalmasıyla menderesler çizer. Bu durum da yanal aşındırma gerçekleştirmesine sebep olmaktadır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri