Cemevi, Alevilerin zikir yaptıkları, Hak ile batıl olanı ayırdıkları, ölmeden önce öldükleri, sorgu ve sual verdikleri ibadet mekânıdır. Aleviliğe göre Cemevine girmenin her ibadet yeri gibi bir adabı vardır. Kul hakkı yiyen, hak sahibi ile helalleşmeden cemevine giremez, zulmedenler ve birbirinden razı olmayanlar da cemevine giremez. Yapılan en büyük ibadetlerden biri Ali'ye yakılan ağıtlardır. Cem'de kıyam, rüku ve secde niyazla birleştirilmiştir.
Dünya'da çeşitli dinlerden insanlar mevcut ortak herkesin ortak bir hayatı paylaşması birbirine saygı göstermesi temennimiz. Herkes istediği dini özgürce seçebilimeli ve onun gereklerini yerine getirebilmelidir.
Bütün dinler kardeşdir ve hepimiz birbirimize köstek yerine destek olmalıyız. Yazıma kardeşlik mesajı ile başladım çünkü bu çok önemli bir konu.
Her dinde insanların kutsal saydığı ve ibadetlerini yerini getirdiği yerler mevcuttur. Örnek vermek gerekirse; Camii yada Kilise gibi. İşte nasıl Hristiyanların ibadet yeri Klise, biz Müslümaların Camii ise Cemevi'de Alevilerin kutsal saydığı, ibadet yerlerinden biridir.
Cem Arapça'da "toplantı" demek, camii de "toplanılan yer" demektir. Bu yüzden camii ile cem evi aslında aynı anlama gelmektedir. Cemleri özgün haliyle yaşayan yol-erkan sürdüren ocaklar ve cemevleri Anadolu'da mevcuttur. İbadet mekanları da İran, Irak, Azerbaycan, Lübnan Şiilerinin camisinin Anadolu'ya yansıması "Cemevi" şeklinde olmuştur.
Cemevi'nin diğer adı Pirevi'dir