Vakit namazları dışında kalan cuma, bayram ve cenaze namazı zaten cemaatle kılınır bunu bir istisna olarak sayarsak diğer namazlar evde tek başına da kılınabilir. Ancak; vakit namazlarını cemaatle beraber camide kılmak toplumsal haberleşmeyi, dayanışmayı ve yardımlaşmayı artırır. Yani bir insan günde beş vakit camide cemaatle beraber namaz kılsa o insan mahallesindeki insanlardan haberdar olur onlarla muhabbet eder ve yardımlaşır, sosyalleşme imkanı bulur. Bu sayede her caminin etrafındaki mahallede haberleşme ve sosyalleşme artar herkes evinde kılmış olsa böyle bir durum mümkün olmazdı.
Namaz kılmak, dinin direğidir. Kuranı Kerim’de namaz kılmak günde beş vakit olarak farz kılınmıştır. Kuranı Kerim’de birçok yerde namaz emri bulunmaktadır. Namaz özellikle cemaatle kılınan ve bireysel olarak kılınmasına ruhsat verilen bir ibadettir. Cemaatle namaz kılmak hem daha çok sevap kazandırır hem de Müslümanların bir arada olduğunu gösterir.
Cemaatle kılınan namazlarda imam bulunur. İmam namazı kıldırır. Mesuliyet imamdadır. İmamın namazı kıldırması cemaatin namazının kabul olmasını güçlendirir. Çünkü samimi bir şekilde ibadet etme hali cemaatle namaz kılarken daha yüksektir. Cemaatle namaz kılmanın diğer bir yönü de edilen dualara hep birlikte amin denilmesidir.
Cemaatle namaz kılmanın faydaları nelerdir, cemaatle namaz kılmanın faydaları kısaca, cemaatle namaz kılmanın ne gibi faydaları vardır
- Kişi yeni dostlar edinir.
- Kendini güvende hisseder.
- Daha fazla sevap kazanır.
- Dinî bilgilerini artırır.
- Sıkıntı ve üzüntülerini azaltır.
- İnsanlar birbiriyle tanışır.
- İnsanların arasında sevgi bağları oluşur.
- Toplumda yardımlaşma artar.
- Birlik beraberlik oluşur.
- Mutluluk ve üzüntüler paylaşılır.