Alevilik bir mezhep olarak algılanmaktadır. Hazreti Ali’nin yolunu devam ettirdiğine inananlar Alevilik adı altında cem evlerinde toplanarak çeşitli ayinler yaparlar. Bu ayinler daha çok örf ve adetlerden oluşmaktadır. Aleviliğin de kendine ait ritüelleri bulunmaktadır. Bu ritüeller Aleviliğin daha iyi yaşanması ve yayılması içindir. Ne olduğunun ve ne olmadığının gösterilmesinde işe yaramaktadır.
Alevilikte cem, toplanma bir araya gelme anlamına gelmektedir. Özel günlerde Aleviler, cem evlerinde toplanmaktadır. Musahiplik, yol kardeşliği demektir. Alevilikte evli bir Alevi, kendine denk düşen evli bir başka Alevi ile kardeşlik kurar. Samah, Alevilerin dönerek dans ettikleri bir ayindir. Alevilikte bu ayin sırasında ağıtlar yakılır, Hazreti Ali’ye övgüler düzülür.
Cem, insanları bir araya toplamak anlamına geldiği gibi tasavvufta her şeyden vazgeçerek Allah’la bir olma haline de denir.
Musahiplik yol kardeşliği demektir. Alevi inancına göre evli her Alevi kendisine denk düşebilecek başka bir evli Alevi ile dinsel bir kardeşlik tutar; bu aynı zamanda kendisinin ahiret kardeşidir. Öz kardeşlik kurallarından daha ağır kuralları olan bu yol kardeşliği Alevilikte farzdır.
Semah, Cemlerde deyişler eşliğinde yapılan dinsel törenin adıdır. Ulu Hünkâr Hacı Bektaşı Veli bu konuda şöyle söyler: "Semah, ariflerin aleti, muhiplerin ibadeti, taliplerin maksududur. Bizim Semahımız oyuncak değil, ilahi bir sırdır. Bir kimse ki Semahı oyuncak sayar o cahildir".