DNA, canlıların genetik yapısını oluşturan gen taşıyan ve hücre çekirdeğinde yer alan bir yapı olarak deoksirüboz nükleik asit şeklinde bilinmektedir. DNA’yı tespit etmek için sperm, kan, idrar, saç, tükrük, salgı bezleri gibi kaynaklar kullanılabilir.
DNA’nın saflaştırılması izolasyon yapma yöntemleri sayesinde gerçekleşmektedir. DNA’nın saflaştırılması genel olarak tıbbi müdahaleler alanında kullanılmaktadır. Adli tıp ve tıp alanında kullanılan DNA izolasyonunda yöntemler kaynağa göre değişmektedir.
DNA kaynağının boyutu, kan hücresi, sperm hücresi gibi hücrelerde boyuta bağlı olarak izolasyon işlemleri değişiklik göstermektedir. DNA kaynaklarının elde edilmesinde ölü dokular ya da canlı dokular olmak üzere birçok parçalanan yapılar kullanılabilir.
DNA izolasyonu parçalanan dokuların deneysel olarak incelenmesi diseksiyonlaırnda bazı sıvıların kullanılması ve bekleme süresinin geciktirilmesi sonucunda birçok canlı üzerinde de uygulanabilir. Fakat canlının özelliklerine göre DNA izolasyonu değişmektedir.
DNA izolasyonu yumuşak doku ve parçalardan da yapılmaktadır. Bu sayede doğru teşhis ve tedavi uygulanmak ve genetik sorunların çözümü sağlanmaktadır. Bu sayede suçla mücadele de gelişmektedir. DNA izolasyonu prensibine göre geliştirilen cihazlar sayesinde kolay izolasyon söz konusu olmaktadır. Fakat DNA izolasyonu daha çok laboratuvar ortamında yapılmaktadır. DNA izolasyonu her canlı için farklı yöntemlerle mümkün olmaktadır.