Cami musikisi, gerek ibadet öncesinde gerekse ibadet sonrasında camide icra edilen musikidir. Daha çok Arapça icra edilen bu musiki türünde, müzik aletleri kullanılmamaktadır. Camilerde okunan ezanlar, kametler, salâlar, mevlitler, miraciyeler, tesbihatlar, getirilen tekbirler, salavatlar cami musikisinin başlıca unsurları arasında sayılabilir
Namaz kılmak farz olan bir ibadettir. Namaz, cemaatle kılınan bir ibadettir. Camilerde belli bir düzen içinde cemaat düzeni olarak namaz kılınmaktadır. Farz olan namazlar cemaatle, imamın önderliğinde kılınmaktadır. Müezzin cemaati namaza kaldırır, imam mihraba geçer ve cemaate namaz kıldırmaya başlar.
Cami musikisi, iç ezan, dış ezan, namaz kıraatlerinin düzenin oluşması, kametin okunması gibi kaidelerin bilinmesi ve uygulanması için gerekli olan bilginin uygulanmasıdır. Cami musikisi sayesinde kıraat düzgün olmakta ve yanlışlıkların da önüne geçilmektedir. Camide ibadetin tam bir huşu ve ahenk içinde gerçekleşmesi için bunun yerine getirilmesi gerekmektedir. Cami musikisi kavramı bu nedenle bilinmelidir.